Preskoči do glavnog sadržaja

Ajovan

Trachyspermum ammi

Karakteristike

Ajovan (Trachyspermum ammi Sprague) je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice štitarki (Apiaceae). Stabljika je visoko razgranata, uspravna i dlakava, naraste 60-90 cm. Listovi su fino perasti s terminalnim listićem. Cvjetovi su dvospolni, bijeli, skupljeni su u dvostruke cvatove na vrhovima stabljika, čine ih pet bijelih latica, čaška je slabo razvijena. Cvate u lipnju i srpnju. Plod je ovalan, izduženo rebrast, zakrivljen i izbrazdan, dužine 2 mm.

Stanište

Prirodno je rasprostranjen na Bliskom Istoku i u južnoj Aziji. Raste u sušnim i polusušnim područjima na neplodnim tlima s visokim udjelom soli. Uzgaja se kao prehrambena biljka zbog sjemena. Razmnožava se sjemenom koje proklije kroz 10-15 dana.

Upotreba

Sjemenke ajovana se često koriste u prehrani zbog njihova aromatičnog i blago gorkog okusa. Čak i male količine ovih sjemenki mogu dominirati okusom u jelima. Često se koriste kao začin u Indiji, posebno u vegetarijanskim jelima a česte su i kao sastojak u mješavinama za prženje. Dodaju se slanim jelima, uključujući curryje, u jela od mahunarki, u kruh i peciva. S obzirom da je aroma ajovana više topljiva u masti nego u vodi, dobro je da se sjemenke kratko popržena ulju, a zatim se dodaju hrani. Na taj se način spojevi koji daju okus otapaju i bolje raspoređuju po jelu uz pojačanu aromu.

U fitoterapiji, sjemenke ajovana mogu pomoći kod želučanih problema a u tu svrhu ih je dovoljno žvakati da se osjeti olakšanje.

Iz cijele biljke i iz sjemena može se dobiti eterično ulje.

Galerija fotografija

Pregled lokacija