Preskoči do glavnog sadržaja

Zmajur

Malpolon insignitus

Karakteristike

Zmajur (Malpolon insignitus St.-Hilaire) je slabo otrovna zmija iz porodice Psammophiidae. Tijelo im je dugačko i vitko tijelo, mogu se brzo kretati. Ženke mogu doseći duljinu od najviše 140 cm, dok su mužjaci veći, dužine do 200 cm, iznimno čak i više. Mužjaci obično imaju leđa koja su više ili manje ravnomjerno svijetlosiva, tamnosiva, sivoplava ili maslinasta, često s nešto svjetlijim bočnim dijelom. Ženke i mladi primjerci su obično svijetlosmeđe boje s 2-3 uzdužno isprekidane linije u obliku tamnih mrlja i točkica. Mladi također imaju bijele mrlje i pruge sa strane glave, njihov trbuh je narančasti s bijelim crtama i tamnim mrljama, dok je trbuh odraslih obično bijeli ili blijedožut bez mrlja. Na sredini tijela nalazi se 17 redova dorsalnih ljuskica. Oči su velike s okruglim zjenicama.

Stanište

Rasprostranjena je u jugoistočnoj Europi, u jugozapadnoj Aziji i u zapadnoj Africi. U obalnom i priobalnom području, nalazimo je do 500 metara nadmorske visine. Naseljava suhe prostore, uključujući mediteransko grmlje, plaže, rijetke šume, livade, polja, zidove, ruševine i druge slične okoliše.  Živi na sunčanim mjestima, u svijetlim bjelogoričnim šumama, obrasim kamenjarima, mogu se grijati na toplom asfaltu na cesti.

Aktivni su danju.

Vid im je dobar a kako se brzo kreću, od potencijalnih prijetnji mogu održati veliku sigurnosnu udaljenost. Kad su u opasnosti, šište glasno i izdašno. Kad je uznemirena postaje agresivna i grize. Otrovna je zmija ali nije opasna za čovjeka. Zabilježeno je da su ugrizi ponekad uzrokovali ozbiljne probleme ali ne sa smrtonosnim ishodom.

Razmnožavanje i prehrana

Parenje se odvija obično od sredine travnja do lipnja. Tijekom srpnja i kolovoza ženke polažu 4-20 jaja u tlo, a iz jaja se male zmije izliježu obično u rujnu i listopadu. Hrani se kukcima, gušterima, drugim slabim zmijama, pticama poput fazana i malim sisavcima poput zečeva i glodavaca.

Etimologija

Naziv roda Malpolon potječe od latinske riječi malus (loš, zao) i polon (zmija, gušter). Ime vrste insignitus također je latinska riječ značenja označen, markiran, ukrašen. Na stranim jezicima nazivi su eastern Montpellier snake (eng.), Östliche Eidechsennatter (njem.), colubro lacertino orientale (tal.), zmajur (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija