Preskoči do glavnog sadržaja

Zlatovrana

Coracias garrulus

Karakteristike

Zlatovrana ili zlatovrana modrulja (Coracias garrulus L.) je ptica iz porodice zlatovrana (Coraciidae). Tijelo im je jarkih boja, plavkastog trbuha i glave, na leđima smeđe ili plavo, vršci krila su crne boje, noge su kratke, kljun je jak. Oba spola jednako su obojena.

Stanište

Rasprostranjena je u Europi, zapadnoj i srednjoj Aziji te u skoro cijeloj Africi izuzev Sahare u koju odlazi prije nego što stignu hladni dani. Staništa su joj sunčana područja, otvorene šume, parkovi i voćnjaci. Rijetka je vrsta, nalazi se u skupini najugroženijih ptica u Europi. U Crvenoj knjizi ugroženih ptica Hrvatske vodi se kao kritično ugrožena i strogo je zaštićena vrsta.[1]

Ptice provode vrijeme čekajući na istaknutom mjestu s kojeg imaju pogled i vrebaju plijen na tlu. Hrani se kukcima koje hvata na tlu i u zraku, te malim kralježnjacima.

Razmnožavanje

Gnijezdo gradi u šupljim granama ili dupljama stabala (hrast, kesten, vrba, topola), ponekad u pukotinama stijena. Ženka nese 4-6 jaja na kojima sjedi oko 18 dana. O mladuncima se brinu oba roditelja a osamostale se nakon 30 dana.

Etimologija

Ime je dobila jer u letu podsjeća na vranu. Na stranim jezicima nazivi su European roller (eng.), Blauracke, Mandelkrähe (njem.), rollier d’Europe (fr.), ghiandaia marina (tal.), carraca europea (špa.), rolieiro-europeu (port.), evropska zlatovranka (slo.).

Jedini je predstavnik u Europi.

Galerija fotografija

Pregled lokacija