Preskoči do glavnog sadržaja

Zemni bumbar

Bombus terrestris

Karakteristike

Zemni bumbar (Bombus terrestris L.) je kukac iz porodice pčela (Apidae). Tijelo mu je depasto, crno, prekriveno gustim, mekanim dlakama. Na prednjem dijelu prsa kao i drugi kolutić zatka žute su boje, vrh zatka ima bijele dlačice. Imaju 3 para nogu, stražnje noge su jako dlakave te služe sakupljanju cvjetnog peluda. Ima dva para krila, prednji par je veći. Žalac mu je velik premda ga koristi samo ga je prisiljen upotrijebiti u samoobrani. Dužina tijela mužjacima je oko 2 cm, ženka je veća od mužjaka, duga do 2,8 cm. Let im je bučan.

Najveća je vrsta od svih vrsta bumbara, prepoznatljiva po bijelim dlačicama na vrhu zatka čime se razlikuje od drugih vrsta bumbara.

Razmnožavanje

Ženka se gnijezdi u zemlji koristeći rupe koje su prethodno koristile druge životinje (krtice, voluharice, miševi). Gnijezdo gradi od peluda oblažući ga voskom koje izlučuju žlijezde na zatku, peludom gradi pojedinačne odjeljke za pelud, med i razvoj ličinka. U ćeliju polaže po nekoliko jajašca, po koloniji je ukupno 300-400 jajašca. Jajašca su bjelkasto prozirna, izdužena i glatka. Ličinke se hrane peludom sve dok se ne zakukulje u jajasti zapredak čija faza traje oko 2 tjedna. Iz prvih ličinka izlegnu se radilice koje sakupljaju hranu i brinu se o gnijezdu, ljeti se pojavljuju mužjaci (trutovi) čija je jedina svrha parenje nakon čega ugibaju. Prezimljuju samo oplođene ženke koje naredne godine započinju ciklus iznova.

Stanište

Rasprostranjen je u Europi, zapadnoj Aziji i sjevernoj Africi. Vrlo je česta vrsta, lete od ožujka na livadama, u vrtovima, parkovima, svugdje gdje ima cvijeća. Hrane se nektarom i peludom. Odlični su oprašivači, lete i za hladnijih i vjetrovitih dana ranog proljeća kada pčele još miruju zahvaljujući sposobnosti reguliranja temperature vlatitog tijela a guste dlake služe im kao dobra izolacija od hladnog vremena.

Etimologija

Naziv roda Bombus starogrčka je riječ koja opisuje bilokakav dubok i zujav zvuk. Ime vrste terrestris znači zemljan, zbog gnijezda koje grade u zemlji. Na stranim jezicima nazivi su buff-tailed bumblebee, large earth bumblebee (eng.), Dunkle Erdhummel (njem.), bourdon terrestre (fr.), bombo terrestre (tal.), abejorro común (špa.), abelhão (port.), temni zemeljski čmrlj (slo.).

Galerija fotografija