Zelenjača Neoboletus luridiformis

Carstvo:
Odjeljak:
Basidiomycota
Koljeno:
Agaricomycetes
Red:
Boletales
Porodica:
Vrsta:
Neoboletus luridiformis
Sinonimi:
Boletus luridiformis Rostk., Tubiporus erythropus (Pers.) Maire, Boletus erythropus Pers.

Karakteristike

Zelenjača (Neoboletus luridiformis (Rostk.) Gelardi, Simonini & Vizzini) je uvjetno jestiva gljiva iz porodice vrganjevki (Boletaceae). Klobuk je smeđe do crvenosmeđe boje, izbočen tek u starosti raširen, veličine 8-20 cm. Cjevčice su u početku žute, kasnije zelenkaste, rupice su crvene, na pritisak poplave, rupice su sitne i jako guste. Stručak je crvenkast, na prerezu poplavi, nema mrežicu, tvrd je, mesnat, visok 5-12, promjera 2-4 cm. Meso je žuto, na prerezu poplavi, čvrsto, ugodnog mirisa i okusa. Spore su eliptične, glatke, otrusina je maslinastozelena.

Stanište

Rasprostranjena je u Europi i Sjevernoj Americi. Raste ljeti i u jesen, od lipnja do studenog, više u crnogoričnim nego bjelogoričnim šumama.

Etimologija

Na stranim jezicima nazivi su dotted stem bolete (eng.), Flockenstielige Hexen-Röhrling (njem.), bolet à pied rouge (fr.), porcino dal piede rosso (tal.), žametasti goban, žametni goban (slo.).

Upotreba

Jestiva je gljiva, no potrebno ju je kuhati prije upotrebe a kuhanu vodu odliti. Sirova uzrokuje probavne tegobe.

Galerija fotografija

Podijeli