Zelena vitičarka Stropharia aeruginosa

Carstvo:
Odjeljak:
Basidiomycota
Koljeno:
Agaricomycetes
Red:
Agaricales
Vrsta:
Stropharia aeruginosa
Sinonimi:
Agaricus aeruginosus Curtis, Pratella aeruginosa (Curtis) Gray, Psilocybe aeruginosa (Curtis) Noordel.

Karakteristike

Zelena vitičarka (Stropharia aeruginosa (Curtis) Quel.) je otrovna gljiva iz porodice strnišnica (Strophariaceae). Klobuk je zelen ili modro do sivozelen, kasnije žućkast i blijed, u početku polukružan, kasnije otvoren i na vrhu ispupčen, za kišnih dana ljepljiv i mazav, prekriven rijetkim, bijelim, prolaznim ljuskama, na rubu je bijelo resast, širok 3-9 cm. Listići su u početku bijeli, kasnije ljubičastocrveni s tamnijim pjegama, na rubovim bijeli, prirasli uz stručak. Stručak je plavozelenkast, svjetliji od klobuka, valjkast, šupalj, vlaknast, mazav, visok 4-8 cm, debeo 5-10 mm, ima bijeli, rascijepljeni i labav vjenčić pod klobukom koji je bijel ali u fazi kada spore dozriju postane crnkast, ispod vjenčića stručak je prekriven vrlo svijetlim, bijelim, mekim ljuskama. Meso je bijelozelenkasto, mirisa na rotkvice, neugodnog, gorkastog okusa. Spore su eliptične, glatke, otrusina je plavkastosmeđa do tamnosmeđeljubičasta.

Stanište

Raste pojedinačno ili u skupinama od početka ljeta do kasne jeseni. Staništa su joj šume, uz puteve, rubovi šuma, pašnjaci i livade, raste na trulim stablima ili blizu njih.

Etimologija

Ime vrste aeruginosa potječe od latinske riječi aerugo (bakrena hrđa), što ukazuje na zelenkastoplavu boju klobuka i stručka. Na stranim jezicima nazivi su verdigris agaric (eng.), Grünspan-Träuschling (njem.), strophaire vert-de-gris (fr.), zelenkasta strniščnica (slo.).

Upotreba

Smatra se nejestivom i blago otrovnom gljivom.

Galerija fotografija

Podijeli