Zebrasta afelandra Aphelandra squarrosa

Carstvo:
Red:
Lamiales
Porodica:
Vrsta:
Aphelandra squarrosa
Sinonimi:
Aphelandra coccinea Rizzini, Aphelandra leopoldii Van Houtte

Karakteristike

Zebrasta afelandra (Aphelandra squarrosa Nees) je zimzelena zeljasta trajna biljka iz porodice primogovka (Acanthaceae). Grmolikog je rasta, naraste do 2 metra cm visine, slabo je razgranata. Listovi su mnogobrojni, nasuprotno smješteni, jednostavni, ovalnog oblika, sjajni, suženi pri vrhu, cjelovitih rubova. Dugi su do 30 cm no postupno se smanjuju uzduž stabljike. Prekriveni su jasno izraženim, debelim bijelim žilama a kod nekih vrsta su i jako obojeni. Cvjetovi su upečatljivi, skupljeni u guste i velike cvatove visoke do 10 cm, javljaju se u pazušcima listova. Jarko su žuti i okruženi su zaštitnim pricvjetnim listovima (braktejama). Plod je duguljasta kapsula koja sadrži četiri sjemenke.

Prirodno raste u tropskim i suptropskim dijelovima Južne Amerike (jugostočno područje Brazila). Kod nas se uzgaja kao ukrasna sobna biljka premda naraste tek oko 50 cm.

Uzgoj

Kao tropska biljka zahtijeva toplinu i visoku vlažnost prostorije. Traži puno indirektne svjetlosti, no od direktnog sunca listovi mogu izgledati spaljeno. Odgovara joj  temperatura 15 – 24 °C. U vrijeme cvatnje zalijeva se dva puta tjedno, neumjerenim zalijevanjem listovi posmeđe i otpadnu. Za zalijevanje je najbolja omekšala voda. U prirodi se razmnožava sjemenom, no mi je razmnožavamo u proljeće reznicama dugima 10-15 cm koje se stave u dreniranu zemlju na toplom mjestu, održavajući visoku vlažnost zraka. Reznica se radi tog razloga može prekriti plastičnom folijom sve dok se ne pojave pupoljci.

Etimologija

Latinsko ime roda Aphelandra dolazi od grčke riječi afelés (jednostavan) i andrόs (muški), zbog prašnika. Epitet zebrasta dobila je zbog listova koji su jasno kontrastnih žila, poput zebrinih pruga i to je isto u stranim jezicima. Nazivi su tako zebra plant, saffron spike (eng.), plante zèbre (fr.), pianta della zebra (tal.), planta zebra, planta-cebra (špa.), afelandra-zebra, espiga-dourada, planta-zebra (port.).

Rod sadrži oko 200 službeno prihvaćenih vrsta. Prirodno su rasprostranjene u tropskim i suptropskim područjima Amerike. Sve su zimzelene biljke grmolikog rasta, visine do 2 metara. Bliski srodnici afelandra u porodici je rod akantusa (Acanthus).

Galerija fotografija

Podijeli