Preskoči do glavnog sadržaja

Zebrasta afelandra

Aphelandra squarrosa

Karakteristike

Zebrasta afelandra (Aphelandra squarrosa Nees) je zimzelena zeljasta trajna biljka iz porodice primogovka (Acanthaceae). Grmolikog je rasta, naraste do 2 metra cm visine, slabo je razgranata. Listovi su mnogobrojni, nasuprotno smješteni, jednostavni, ovalnog oblika, sjajni, suženi pri vrhu, cjelovitih rubova, dugi su do 30 cm no postupno se smanjuju uzduž stabljike. Tamnozeleni su a prekriveni su jasno izraženim, debelim bijelim žilama, kod nekih kultivara su i jako obojeni. Cvjetovi su upečatljivi, skupljeni u guste, velike, stožaste cvatove duge 7-10 cm, javljaju se u pazušcima listova. Jarko su žuti i okruženi su zaštitnim pricvjetnim listovima (braktejama). Cvate sredinom i krajem ljeta. Plod je duguljasta kapsula koja sadrži četiri sjemenke.

Prirodno raste u tropskim i suptropskim dijelovima Južne Amerike (jugostočno područje Brazila). Kod nas se uzgaja kao ukrasna sobna biljka premda naraste do 60 cm visine.

Uzgoj

Kao tropska biljka zahtijeva toplinu i visoku vlažnost prostorije. Traži puno svjetlosti, ali na mjestu zaštićenom od jakog i direktnog sunca jer u suprotnome joj listovi mogu izgledati spaljeno. Odgovara joj  temperatura 15-24 °C. U vrijeme cvatnje zalijeva se dva puta tjedno, neumjerenim zalijevanjem listovi posmeđe i otpadnu. Za zalijevanje je najbolja omekšala voda. Zimi je potrebno vodu držati tek jedva vlažnom. Prihranjuje se svaka 3 tjedna u fazi aktivnog rata.
U prirodi se razmnožava sjemenom, mi je razmnožavamo u proljeće ili početkom ljeta reznicama dugima 8-15 cm koje se stave u dreniranu zemlju na toplom mjestu, temperature oko 21°C, kontinuirano održavajući visoku vlažnost zraka. Reznica se radi tog razloga može prekriti plastičnom folijom sve dok se ne pojave pupoljci. Presađivanje odraslih biljaka se radi najčešće svake godine u proljeće.

Značajniji kultivari:

  • ‘Louisae’ – ima žte cvjetove s crvenim prugama, listovi su malo uži s izraženim bijelim mrljama duž žila
  • ‘Brockfeld’ – listovi su naborani na rubovima i s bijelim linijama
  • ‘Dania’ – zbijena rasta, bijelih žila
  • ‘Leopoldii’ – cvjetovi su svijetložuti, listovi su tamnozeleni s bijelim žilama

Etimologija

Latinsko ime roda Aphelandra dolazi od grčke riječi afelés (jednostavan) i andrόs (muški), zbog prašnika. Epitet zebrasta dobila je zbog listova koji su jasno kontrastnih žila, poput zebrinih pruga i to je isto u stranim jezicima. Nazivi su tako zebra plant, saffron spike (eng.), plante zèbre (fr.), pianta della zebra (tal.), planta zebra, planta-cebra (špa.), afelandra-zebra, espiga-dourada, planta-zebra (port.).

Rod sadrži oko 200 službeno prihvaćenih vrsta. Prirodno su rasprostranjene u tropskim i suptropskim područjima Amerike. Sve su zimzelene biljke grmolikog rasta, visine do 2 metara. Bliski srodnici afelandra u porodici je rod akantusa (Acanthus).

Galerija fotografija

Pregled lokacija