Preskoči do glavnog sadržaja

Zamija

Zamioculcas zamiifolia​

Karakteristike

Zamija (Zamioculcas zaiifolia (Lodd.) Engl​) je tropska trajna biljka iz porodice kozlačevka (Araceae), poznata još kao i dragulj Zanzibara. Naraste do 1 metar visine tvoreći iz rizoma duguljaste, mesnate, sukulentne stabljike. Listovi su zimzeleni, sjajni, pernasto posloženi, čvrsti. Bijeli ili zeleni cvjetovi stvaraju se pri dnu stabljike krajem ljeta.

Stanište i uzgoj

Prirodno raste u zemljama istočne Afrike a postala je popularna krajem 20. stoljeća kada se počela masovno uzgajati kao sobna biljka. Jednostavna je za uzgoj i tolerira zanemarivanje. Ne voli puno zalijevanja jer joj listovi počnu žutiti i počinje ih odbacivati, prije ponovnog zalijevanja dobro je pustiti zemlju da se malo osuši. Ona kao i sukulentne biljke u svojim debelim stabljikama i podzemnim rizomima čuva zalihe. Generalno joj odgovara puno indirektne svjetlosti, topla i vlažna atmosfera. Ne podnosi niske temperature (čak i nešto niže od 15°C) ni direktno sunce, odgovara joj puno indirektne svjetlosti, topla i vlažna atmosfera. U sobnom uzgoju rijetko stvara cvjetove.

Razmnožava se odvajanjem stabljika koje se samo presade u novu teglu ili listom koji se odreže i stavi u vlažnu zemlju. List će odumrijeti ali će stvorit rizom od kojeg će nova biljka početi rasti.

Etimologija

Latinsko ime Zamioculcas dobila je zbog sličnosti listova na biljke iz roda Zamia i zbog srodstva s rodom Colocasia. Na stranim jezicima poznata je kao Zanzibar gem (eng.), gemma di Zanzibar (tal.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija