Zamija Zamioculcas zamiifolia​

Carstvo:
Red:
Alismatales
Porodica:
Vrsta:
Zamioculcas zamiifolia​

Karakteristike

Zamija (Zamioculcas zaiifolia (Lodd.) Engl​) je tropska trajnica iz porodice kozlačevka (Araceae) poznata još kao i Zanzibarski dragulj. Prirodno raste u zemljama istočne Afrike a postala je popularna krajem 20. stoljeća kada se počela masovno uzgajati kao sobna biljka. Latinsko ime Zamioculcas dobila je zbog sličnosti listova na biljke iz roda Zamia i zbog srodstva s rodom Colocasia. Na stranim jezicima poznata je kao Zanzibar gem (eng.), gemma di Zanzibar (tal.).

Naraste do 1 metar visine tvoreći iz rizoma duguljaste, mesnate, sukulentne stabljike i na njima pernasto posložene čvrste, zimzelene listove. Bijeli ili zeleni cvjetovi stvaraju se pri dnu stabljike krajem ljeta.

Uzgoj

Zamija se kod nas uzgaja kao sobna biljka. Ne podnosi niske temperature (čak manje od 15°C) ni direktnu sunčevu svjetlost već joj odgovara da bude na nešto tamnijem mjestu. Ne voli puno zalijevanja jer joj listovi počnu žutiti. Ona kao i sukulentne biljke u svojim debelim stabljikama čuva zalihe.

Razmnožava se odvajanjem stabljika koje se samo presade u novu teglu ili listom koji se odreže i stavi u vlažnu zemlju. List će odumrijeti ali će stvorit rizom od kojeg će nova biljka početi rasti.

Galerija fotografija

Podijeli