Preskoči do glavnog sadržaja

Vučika

Lupinus

Karakteristike

Vučika (Lupinus) je rod zeljastih trajnica iz porodice mahunarki (Fabaceae). Postoji stotinjak vrsta koje su većinom rasprostranjene u Sjevernoj i Južnoj Americi te na području oko Mediterana. Obično rastu do 150 cm visine iako postoji vrsta Lupinus jaimehintoniana koja u Meksiku raste kao stablo visoko 8 metara.

Vrlo je dekorativna u doba cvatnje. Cvate u svibnju i lipnju uspravnim cvjetovima bijele, roza ili ljubičaste boje. Korijenje je duboko te preko gljivica na kvržicama veže dušik u tlu, zbog čega je sadnja vučike popularna u vrtovima kao sredstvo zelene gnojidbe.

Najčešće se uzgajaju vrste Lupinus polyphyllus, angustifolius, albus i luteus. Kod nas u primorju samoniklo rastu hirsutus i termis.

Uzgoj

Sije se u rano proljeće direktno na zemlju no kako mi igramo na sigurno sijali smo na zaštićeno mjesto pa tek kasnije presadili. Odgovara joj sunčano mjesto te neutralno do kiselkasto tlo. Može uspjeti i u laganoj polusjeni i na siromašnom zemljištu. Potrebno joj je omogućiti dovoljno prostora jer će već sljedeće godine stvoriti bujan grmić. Privlači leptire.

Upotreba

U starijem vremenu vučika se koristila u prehrani dok je danas njezina primjena slabo poznata. Sjeme je bogato proteinima i jestivim uljem, no danas znamo da sadrži i toksične alkaloide. Otrovna je za stoku.

Galerija fotografija

Pregled lokacija