Preskoči do glavnog sadržaja

Vodenasta panjevčica

Psathyrella piluliformis

Karakteristike

Vodenasta panjevčica ili vodenasta slabunjavka (Psathyrella piluliformis (Bull.) P.D.Orton) je vrsta jestive gljive iz porodice Psathyrellaceae. Klobuk je svijetložute boje, u početku polukuglast, kasnije raširen i tupo ispupčen u sredini, gladak, vlažan, za kišnog vremena rub je vodenast i tamnosmeđ, rebrast, velik 2-5 cm. Listići su gusti, tamnosmeđe boje, oštrica je svjetlija. Stručak je bjelkast, valjkast, vijugav, šupalj, često zakrivljen i u osnovi je spojedn s drugim stručcima, visok je 5-12 cm, debeo 3-6 mm. Meso klobuka je blijedosmeđe, meso stručka je bijelo, krhko, bez izraženog mirisa i okusa. Spore su ovalne, glatke, otrusina je purpurno smeđa.

Stanište

Raste busenasto i u skupinama ljeti i ujesen. Staništa su vlažne listopadne šume ,raste noko panjeva i na otpalim listovima.

Etimologija

Naziv roda Psathyrella potječe od latinske riječi psathyrus (mekano, krhko), zbog malih i krhkih gljiva. Na stranim jezicima nazivi su common stump brittlestem (eng.), Wässrige Mürbling, Wässrige Faserling (njem.), psathyrelle hydrophile (fr.), prosojna črnivka (slo.).

Upotreba

Jestiva je gljiva, slabe kvalitete. Neki autori smatraju je nejestivom.

Galerija fotografija