Preskoči do glavnog sadržaja

Vodena mokrica

Myosoton aquaticum

Karakteristike

Vodena mokrica (Myosoton aquaticum (L.) Moench) je trajna zeljasta biljka iz porodice karanfila (Caryophyllaceae). Stabljika je polegnuta ili uzdižuća, nježna, gola u donjem dijelu, u gornjem dijelu dlakava, dugačka 10-100 cm. Listovi su nasuprotni, srcasto jajoliki ili ovalni, na rubovima valoviti, ušiljeni, donji imaju petejlku dok su gornji sjedeći. Cvjetovi su dvospolni, promjera oko 1,5 cm, nalaze se na oko 2-6 cm dugim peteljkama. Vjenčić ima bijele listiće koji su do osnove razdijeljeni na dvoje, čaška je građena od 5 dlakavih lapova koji su kraći ili jednaki listićima vjenčića. Prašnika ima 10, antere su svijetloljubičaste. Cvate od lipnja do kolovoza. Plod je kapsula koja sadrži mnogobrojne sićušne sjemenke.

Stanište

Rasprostranjena je u srednjoj i zapadnoj Europi, u Aziji, unešena je u Sjevernu Ameriku. Raste na na svijetlim i toplim, vlažnim, plodnim i humusnim zemljištima, uz rijeke i potoke.

Etimologija

Ime vrste aquaticum ukazuje na vodeno stanište. Na stranim jezicima nazivi su water chickweed, giant chickweed (eng.), Wasserdarm (njem.), céraiste aquatique, stellaire aquatique (fr.), navadna mokrica (slo.).

Upotreba

Jestiva je biljka, mlade biljke sadrže 30-40 mg% vitamina C i oko 2 mg% karotina.[1]

Kalendar branja

Tablica prikazuje okvirno vrijeme sakupljanja pojedinih dijelova biljke prema mjesecima kroz cijelu godinu.

Siječanj
I
-
Veljača
II
-
Ožujak
III
listovi
mladi izdanci
Travanj
IV
listovi
mladi izdanci
Svibanj
V
listovi
mladi izdanci
Lipanj
VI
listovi
mladi izdanci
Srpanj
VII
listovi
mladi izdanci
Kolovoz
VIII
-
Rujan
IX
-
Listopad
X
-
Studeni
XI
-
Prosinac
XII
-

Galerija fotografija

Pregled lokacija