Vodena mokrica Myosoton aquaticum

Carstvo:
Red:
Caryophyllales
Vrsta:
Myosoton aquaticum
Sinonimi:
Alsine uliginosa Vill., Cerastium aquaticum L., Cerastium deflexum Ser. ex DC., Malachium aquaticum (L.) Fr., Malachium calycinum Willk., Myosanthus aquaticus (L.) Desv., Stellaria aquatica (L.) Scop.

Karakteristike

Vodena mokrica (Myosoton aquaticum (L.) Moench) je trajna zeljasta biljka iz porodice karanfila (Caryophyllaceae). Stabljika je polegnuta ili uzdižuća, nježna, gola u donjem dijelu, u gornjem dijelu dlakava, dugačka 10-100 cm. Listovi su nasuprotni, srcasto jajoliki ili ovalni, na rubovima valoviti, ušiljeni, donji imaju petejlku dok su gornji sjedeći. Cvjetovi su dvospolni, promjera oko 1,5 cm, nalaze se na oko 2-6 cm dugim peteljkama. Vjenčić ima bijele listiće koji su do osnove razdijeljeni na dvoje, čaška je građena od 5 dlakavih lapova koji su kraći ili jednaki listićima vjenčića. Prašnika ima 10, antere su svijetloljubičaste. Cvate od lipnja do kolovoza. Plod je kapsula koja sadrži mnogobrojne sićušne sjemenke.

Stanište

Rasprostranjena je u srednjoj i zapadnoj Europi, u Aziji, unešena je u Sjevernu Ameriku. Raste na na svijetlim i toplim, vlažnim, plodnim i humusnim zemljištima, uz rijeke i potoke.

Etimologija

Ime vrste aquaticum ukazuje na vodeno stanište. Na stranim jezicima nazivi su water chickweed, giant chickweed (eng.), Wasserdarm (njem.), céraiste aquatique, stellaire aquatique (fr.), navadna mokrica (slo.).

Upotreba

Jestiva je biljka, mlade biljke sadrže 30-40 mg% vitamina C i oko 2 mg% karotina.[1]

Galerija fotografija

Podijeli