Vodena kuga Elodea canadensis

Carstvo:
Red:
Alismatales
Vrsta:
Elodea canadensis
Sinonimi:
Anacharis alsinastrum Bab., Anacharis canadensis (Michx.) Planch., Elodea latifolia Caspary

Karakteristike

Kanadska vodena kuga (Elodea canadensis Michx.) je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice vodarnica (Hydrocharitaceae). Stabljika je razgranata, podvodna, naraste više od 3 metra. Raste pod vodom. Korijen je bijel i nerazgranat. Listovi su sjedeći, svijetlozeleni, slabo nazubljeni, tupog vrha, dugi 5-15 mm, široki 1-4 mm, skupljeni u pršljenove uzduž cijele stabljike. Biljka je dvodomna, razlikujemo muške i ženske biljke koje nose jednospolne cvjetove. Cvjetovi su jednospolni, dvodomni, bijeli, sitni, promjera oko 5 mm, nalaze se na 1-2 cm dugim stapkama, plutaju na površini vode. Imaju tri lapova i tri latice, muški cvjetovi su malo veći i imaju 9 prašnika. Cvate od svibnja do kolovoza. Plod je jajoliki tobolac koji sadrži nekoliko glatkih sjemenki. dozrijeva pod vodom i sadrži nekoliko glatkih sjemenki.

Stanište

Porijeklom je iz Sjeverne Amerike (Kanada), danas se smatra udomaćenom širom svijeta u Europu je unešena početkom 19. stoljeća. Prvi put je zabilježena oko Britanskih otoka 1836. godine i u kratkom vremenu brzo se raširila. Pretpostavlja se da je unešena kao akvarijska biljka.[1] Kod nas je ima u rijekama sjeverozapadne i istočne Hrvatske. Smatra se invazivnom biljkom, bujno i brzo raste, zagušuje vodene površine čime smanjuje raznolikost flore i onemogućuje kretanje riba i drugih vodenih životinja te se narušuje čitava ekološka ravnoteža. U Europi rastu samo ženske biljke te se ovdje razmnožava vegetativnim putem.

Etimologija

Naziv roda Elodea potječe od grčke riječi helos, helodes (bara), ukazuje na stanište vrsta u rodu.[2] Ime vrste canadensis ukazuje na izvorno stanište ove vrste. Na stranim jezicima nazivi su Canadian waterweed, American waterweed, pondweed (eng.), Kanadische Wasserpest (njem.), élodée du Canada, peste-d’eau (fr.), elódea, elódea-comum (port.), vodna kuga, račja zel (slo.).

Galerija fotografija

Podijeli