Preskoči do glavnog sadržaja

Vodena kuga

Elodea canadensis

Karakteristike

Kanadska vodena kuga (Elodea canadensis Michx.) je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice vodarnica (Hydrocharitaceae). Stabljika je razgranata, podvodna, naraste više od 3 metra. Raste pod vodom. Korijen je bijel i nerazgranat. Listovi su sjedeći, svijetlozeleni, slabo nazubljeni, tupog vrha, dugi 5-15 mm, široki 1-4 mm, skupljeni u pršljenove uzduž cijele stabljike. Biljka je dvodomna, razlikujemo muške i ženske biljke koje nose jednospolne cvjetove. Cvjetovi su jednospolni, dvodomni, bijeli, sitni, promjera oko 5 mm, nalaze se na 1-2 cm dugim stapkama, plutaju na površini vode. Imaju tri lapova i tri latice, muški cvjetovi su malo veći i imaju 9 prašnika. Cvate od svibnja do kolovoza. Plod je jajoliki tobolac koji sadrži nekoliko glatkih sjemenki. dozrijeva pod vodom i sadrži nekoliko glatkih sjemenki.

Stanište

Porijeklom je iz Sjeverne Amerike (Kanada), danas se smatra udomaćenom širom svijeta u Europu je unešena početkom 19. stoljeća. Prvi put je zabilježena oko Britanskih otoka 1836. godine i u kratkom vremenu brzo se raširila. Pretpostavlja se da je unešena kao akvarijska biljka.[1] Kod nas je ima u rijekama sjeverozapadne i istočne Hrvatske. Smatra se invazivnom biljkom, bujno i brzo raste, zagušuje vodene površine čime smanjuje raznolikost flore i onemogućuje kretanje riba i drugih vodenih životinja te se narušuje čitava ekološka ravnoteža. U Europi rastu samo ženske biljke te se ovdje razmnožava vegetativnim putem.

Etimologija

Naziv roda Elodea potječe od grčke riječi helos, helodes (bara), ukazuje na stanište vrsta u rodu.[2] Ime vrste canadensis ukazuje na izvorno stanište ove biljke. Na stranim jezicima nazivi su Canadian waterweed, American waterweed, pondweed (eng.), Kanadische Wasserpest (njem.), élodée du Canada, peste-d’eau (fr.), elódea, elódea-comum (port.), vodna kuga, račja zel (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija