Preskoči do glavnog sadržaja

Vlastelica

Himantopus himantopus

Karakteristike

Vlastelica (Himantopus himantopus L.) je ptica iz porodica sabljarki (Recurvirostridae ). Naraste u dužinu do 40 cm s rasponom krila koji doseže i do 85 cm. Težina seže do 300 grama. Ima dugi vrat, dugi ravni i crni kljun te duge crvenkaste noge koje se u letu protežu iza tijela. Perje je pretežno crno i bijelo. Kod mužjaka, boja perja na krilima i leđima je crna, dok su ženke i mlade ptice obično crno-smeđe na leđima. Mužjaci obično imaju crno tjeme glave i tamnosivi stražnji dio vrata. Mlade ptice imaju sivosmeđe boje, a oznake na glavi se mijenjaju tijekom sazrijevanja. Ostali dijelovi tijela, kako muških tako i ženskih jedinki, pretežno su bijele boje. Glasanje im je prodorno i ustrajno.

Stanište

Gnijezdi se u južnoj Europi u malim raštrkanim kolonijama. Neka od područja na kojima je dokumentirano gniježđenje uključuju Albaniju, Bugarsku, Crnu Goru, Grčku, Italiju, Mađarsku, Rumunjsku, Sloveniju i Srbiju. U Hrvatskoj, zabilježena je da se gnijezdi a dijelom je samo prolaznica tijekom sezone selidbe. Vezana uz kontinentalne slatine, lagune u priobalnim područjima, solane te taložnice šećerana i stočnih farmi.

Razmnožavanje i prehrana

Gnijezdo je obično smješteno na tlu, na povišenim dijelovima iznad ili u neposrednoj blizini vode, skromno je građeno od biljnih stapki, vlakanaca i korijenja. Gnijezdi se obično od travnja do lipnja. Ženka nese 3-4 maslinasto-zelena jaja s tamnim točkama, a veličina im iznosi oko 44 mm. Na jajima sjede oba roditelja oko 22-26 dana. Mlade ptice, poznate kao potrkušci, hrane oba roditelja oko mjesec dana.

Glavna hrana su joj vodeni kukci i njihove ličinke, vodeni račići i vodeni puževi. Prehrana joj je prilagođena staništu, što je tipično za ptice močvarskih područja.

Vlastelica je strogo zaštićena vrsta, što znači da ih je ilegalno loviti ili uznemiravati. Njihova prisutnost na močvarskim područjima je važna za očuvanje ravnoteže u ekosustavima, te je stoga ključno osigurati očuvanje njihovih prirodnih staništa.

Galerija fotografija

Pregled lokacija