Vještičino srce Clathrus ruber

Carstvo:
Odjeljak:
Basidiomycota
Koljeno:
Agaricomycetes
Red:
Phallales
Porodica:
Vrsta:
Clathrus ruber
Sinonimi:
Clathrus cancellatus Tourn. ex Fr., Clathrus flavescens Pers.

Karakteristike

Vještičino srce (Clathrus ruber P.Micheli ex Pers.) je vrsta nejestive gljive iz porodice PhallaceaePlodište je u početku ovalno i omotano bijelim kožastim ovojem, nalik na jaje veliko 5-10 cm. Kasnije ovoj nestane, te se otkrije mrežasta, bradavičasta struktura crvene boje s mnogobrojnim nepravilnim rupama veličine do 1 cm. Spore su eliptične, glatke, otrusina je bijelosmeđa.

Stanište

Smatra se da je bila prirodno rasprostranjena samo u Europi, drugdje je unešena te je sad rasprostranjena po gotovo cijelom svijetu. Kod nas je u kontinentalnom dijelu rijetka, no u priobalnom području je ima često. Raste pojedinačno ili u manjim skupinama ljeti i u jesen na vlažnim zemljištima, na livadama, u vrtovima, uz šumske puteve. Neugodnog je mirisa, osjeti se na daljinu.

Etimologija

Ime roda Clathrus latinska je riječ za rešetke, zbog mrežastog izgleda gljive. Ime vrste ruber znači crven. Na stranim jezicima nazivi su latticed stinkhorn, the basket stinkhorn, red cage (eng.), Rote Gitterling (njem.), clathre rouge (fr.), clatro-vermelho, gaiola-de-bruxa, lanterna-das-bruxas (port.), navadna mrežnica (slo.).

Upotreba

Nejestiva je gljiva zbog izrazito neugodnog mirisa, no nije otrovna. U nekim zemljama konzumiraju i kisele kada je mlada i u formi jaja.

Galerija fotografija

Podijeli