Visibaba Galanthus nivalis

Carstvo:
Koljeno:
Magnoliophyta
Red:
Asparagales
Vrsta:
Galanthus nivalis
Sinonimi:
Chianthemum nivale (L.) Kuntz, Galanthus montanus Schur

Karakteristike

Visibaba (Galanthus nivalis L.) je trajna zeljasta biljka iz porodice sunovrata (Amaryllidaceae). Stabljika je uspravna, naraste do 20 cm visine s pridruženim plosnatim listovima dužine do 9 cm, širine oko 0,5 cm. Lukovica je velika do 1,5 cm. Bijeli i pognut cvijet raste na vrhu stabljike istodobno s listanjem, ugodnog je premda slabo intenzivnog mirisa. Ocvijeće je sastavljeno od tri unutrašnje latice koje na vrhu imaju zelenkastu mrlju i tri vanjske, duže latice. Plodnica je trogradna, u svakom pretincu sadrži više sjemenih zametaka. Nakon opadanja latica, dozrijeva žutozeleni, mesnati tobolac koji sadrži nekoliko dugih, svijetlih sjemenki. Visibaba je jedan od najranijih proljetnica koja cvjeta već i krajem siječnja pa makar ispod snijega, sve do travnja. Pojedini cvjetovi cvatu oko 2-3 tjedna.

Stanište

Rasprostranjena je na području Europe i zapadne Azije. Raste na vlažnim, hranjivim, rahlim tlima blage do umjereno kisele reakcije. Nalazimo je u listopadnim, crnogoričnim ili mješovitim šumama, na proplancima i livadama od nizina do 2200 m nadmorske visine. Zaštićena je biljka, premda se vodi kao najmanje zabrinjavajuća.

Uzgoj

U vrtovima je omiljena biljka te se često kultivira. Visibabi odgovara vlažna zemlja i lagana polusjena. Razmnožavanje se može izvršiti presađivanjem biljke nakon cvjetanja ili, znatno rjeđe, sjemenom. Radi ukrasne svrhe visibaba se često bere u prirodi te stavlja u vazu. Kako se reže stabljika s cvjetom, biljka iduće godine i dalje raste iz lukovice. Medonosna je biljka, pčele sakupljaju nektar i pelud, premda zbog rane cvatnje i veće mogućnosti lošeg vremena pčele cvjetove ne iskoriste u potpunosti.

Etimologija

Latinsko ime roda Galanthus  (grč. gala – mlijeko, anthos – cvijet) i vrste nivalis (sniježnobijel) ukazuje na bjelinu cvijeta ili da počinje rasti još kad je snijeg.[1] Na stranim jezicima nazivi su snowdrop (eng.), Kleine Schneeglöckchen (njem.), perce-neige, galanthe des neiges (fr.), bucaneve (tal.), galanto, campanilla de invierno (špa.), navadni mali zvonček (slo.).

Upotreba

Iz lukovice visibabe je 1952. godine izoliran galantamin, alkaloid koji usporava napredovanje Alzheimerove bolesti te pomaže protiv staračke demencije.

Od visibabe se izrađuju Bachove cvjetne kapi. Pomažu osobama koje su potištene, deprimirane, pesimistične, nesigurne i bojažljive te osobama koje čeznu za prošlošću.

Galerija fotografija

Podijeli