Vilin klinčac Marasmius oreades

Carstvo:
Odjeljak:
Basidiomycota
Koljeno:
Agaricomycetes
Red:
Agaricales
Porodica:
Vrsta:
Marasmius oreades
Sinonimi:
Agaricus oreades Bolton, Collybia oreades (Bolton) P. Kumm., Gymnopus pratensis Gray, Agaricus pseudomouceron Bull.

Karakteristike

Vilin klinčac (Marasmius oreades (Bolton) Fr) je jestiva gljiva iz porodice Marasmiaceae. Klobuk je oker, tamnožućkaste do svijetlosmeđe boje, u početku je zvonolik, kasnije raširen i ravan, u sredini često ima tupo ispupčenje, gladak je, kožnast, širok 2-5 cm. Listići su u početku bjelkasti, kasnije postanu žućkastosmeđi, rijetki su, debeli, široki, slobodni. Stručak je bijel do svijetlosmeđ, valjkast, tanak, pun, čvrst, elastičan i žilav, dug 4-6 cm, promjera 3-4 mm. Meso je bijelo, tanko, kožasto i elastično, izraženog i ugodnog mirisa, blagog okusa. Spore su eliptične, glatke, otrusina je bijela.

Stanište

Rasprostranjen je u Europi i Sjevernoj Americi. Staništa su travnjaci, pašnjaci, livade, zapuštena polja i šumske čistine od nizinskog područja do planinskog. Česta je gljiva, raste u skupinama, u krugovima ili redovima, od sredine proljeća do kasne jeseni.

Etimologija

Na stranim jezicima nazivi su scotch bonnet, fairy ring mushroom, fairy ring champignon (eng.), Nelken-Schwindling, Feld-Schwindling (njem.), marasme des Oréades, faux mousseron, cariolette (fr.), dišeča sehlica (slo.).

Upotreba

Jestiva je gljiva, slabe kvalitete. Koriste se uglavnom klobuci jer je stručak žilav. Može ih zamrznuti i sušiti.

Galerija fotografija

Podijeli