Preskoči do glavnog sadržaja

Vilin klinčac

Marasmius oreades

Karakteristike

Vilin klinčac (Marasmius oreades (Bolton) Fr) je jestiva gljiva iz porodice Marasmiaceae. Klobuk je oker, tamnožućkaste do svijetlosmeđe boje, u početku je zvonolik, kasnije raširen i ravan, u sredini često ima tupo ispupčenje, gladak je, kožnast, širok 2-5 cm. Listići su u početku bjelkasti, kasnije postanu žućkastosmeđi, rijetki su, debeli, široki, slobodni. Stručak je bijel do svijetlosmeđ, valjkast, tanak, pun, čvrst, elastičan i žilav, dug 4-6 cm, promjera 3-4 mm. Meso je bijelo, tanko, kožasto i elastično, izraženog i ugodnog mirisa, blagog okusa. Spore su eliptične, glatke, otrusina je bijela.

Stanište

Rasprostranjen je u Europi i Sjevernoj Americi. Staništa su travnjaci, pašnjaci, livade, zapuštena polja i šumske čistine od nizinskog područja do planinskog. Česta je gljiva, raste u skupinama, u krugovima ili redovima, od sredine proljeća do kasne jeseni.

Etimologija

Na stranim jezicima nazivi su scotch bonnet, fairy ring mushroom, fairy ring champignon (eng.), Nelken-Schwindling, Feld-Schwindling (njem.), marasme des Oréades, faux mousseron, cariolette (fr.), dišeča sehlica (slo.).

Upotreba

Jestiva je gljiva, slabe kvalitete. Koriste se uglavnom klobuci jer je stručak žilav. Može ih zamrznuti i sušiti.

Galerija fotografija

Pregled lokacija