Preskoči do glavnog sadržaja

Vijoglav

Jynx torquilla

Karakteristike

Vijoglav mravar (Jynx torquilla L.) iz porodice djetlića (Picidae). Tijelo je smeđe, prekriveno crnim, blijedožutim i bijelim perjem. Veličine je oko 16 cm, težine 30-45 g. Vrat joj je jako pokretljiv, kružnim kretnjama glave pokušava preplašiti predatora. Mužjaci i ženke nemaju značajnih razlika.

Hrani se najviše mravima i njihovim ličinkama, te ostalim kukcima. Mravinjake otvara kljunom te vadi mrave uz pomoć dugog, ljepljivog jezika.

Stanište

Rasprostranjena je u cijeloj Europi izuzev krajnjeg sjevera, u srednjoj Aziji sve do Japana i na sjeveru Afrike. Raste u listopadnim i miješanim šumama, u parkovima i voćnjacima. Češća je je u kontinentalnom dijelu i u Istri. Ptica je selica.

Razmnožavanje

Gnijezdi se u dupljama drveća, pravi gnijezdo jednom godišnje u svibnju ili lipnju. Ženka nese 7-10 bijelih jaja veličline 15×20 mm. Na njima sjede oba roditelja a zajedno se i brinu o mladim ptičima. Čučavci napuštaju roditelje za 18-22 dana.

Etimologija

Ime vijoglav dobila je zbog vrlo okretljive glave koju okreće kada ju se uznemiri. Na stranim jezicima nazivi su Eurasian wryneck (eng.), Wendehals (njem.), torcol fourmilier (fr.), torcicollo (tal.), torcecuello (špa.), vijeglavka (slo.).

Galerija fotografija