Preskoči do glavnog sadržaja

Vertikalni vrt

Vertikalni vrt

Za sve ljubitelje biljaka, koji živimo u gradu i kojima je vrt udaljen ili koji uopće nemamo vrt, postoje različiti načini uzgoja biljaka bez potrebe za komadom zemlje. Jedno od takvih rješenja je vertikalni vrt koji zauzima malo prostora te ga možemo smjestiti na balkon, terasu ili pak u kutak malog vrta kojeg želimo dodatno proširiti. Kreativnim idejama možemo uzgojiti veći broj biljaka na vrlo maloj površini. Krenimo s izradom :)

Što nam je potrebno:

 • Žičano pletivo
 • Agrotekstil
 • Zemlja
 • Kanta
 • Sadnice

Žičano pletivo i agrotekstil možemo kupiti u vrtnim centrima ili poljoprivrednim ljekarnama. Najbolje je uzesti nezapakirano jer je znatno jeftinije te sami određujemo potrebne dimenzije. Isto vrijedi i za agrotekstil.

Ovisno o željenim dimenzijama biramo veličinu kante, dužinu i visinu žičanog pletiva i agrotekstila te količinu zemlje i sadnica.

Postupak izrade:

 1. Odredimo mjesto na koje ćemo smjestiti biljke. Izabiremo zaštićeno mjesto, s dovoljnom cirkulacijom zraka, pazimo da su zastupljeni i sunce i sjena.
 2. Žičano pletivo obično bude zamotano u role, odmotamo ga te obložimo duplim slojem agrotekstila te ponovo zamotamo.
 3. Probušimo rupice s donje strane kante radi odvodnje. Stavimo žičano pletivo i agrotekstil u kantu na način da pletivo usjedne u istu.
 4. Lagano nasipamo zemlju sve do vrha.
 5. Sada je sve spremno za sadnju. Nožicama lagano režemo rupice na agrotekstilu, stavimo sadnicu te pritisnemo. Mi smo posadili salatu, peršin i celer sa strane te blitvu na vrh
 6. Na kraju sve dobro zalijemo. Valja napomenuti da uvijek zalijevamo samo s vrha.
 7. Prvih nekoliko dana sadnice će izgledati slabo, no samo ih redovito zalijevamo i prskamo te će se ubrzo oporaviti i krenuti s rastom.

Galerija fotografija

Pregled lokacija