Preskoči do glavnog sadržaja

Venerina muholovka

Dionaea muscipula

Karakteristike

Venerina muholovka (Dionaea muscipula J. Ellis) je višegodišnja vazdazelena biljka iz porodice rosikovki (Droseraceae). Podanak je kratak i jednostavan, nije razgranat. Listovi su skupljeni u prizemnoj rozeti, dugi su 6-15 cm, plojku lista čine dvije polovice koje na rubovima imaju čvrste čekinje. Kada su otvoreni, crveni su i ispuštaju sladak miris koji privlače insekte. Unutar listova kriju se vrlo osjetljive, sitne dlačice koje su ključne za lov na insekte. Kada kukac sleti na list, te dlačice se aktiviraju, potičući brzo zatvaranje listova i tako uhvaćaju plijen. Ukoliko ulov nije bio uspješan te je kukac uspio pobjeći, klopka se polagano kroz dva sata ponovno otvori. Međutim, ako je ulov bio dobar, počinju se izlučivati enzimi koji razgrađuju ulovljenog kukca kako bi ga biljka asimilirati. Taj proces probave može trajati 4-10 dana a njezin obrok se nastolu može biti mrav, buba, gusjenica, skakavac ili moljac. Cvjetovi su bijeli, skupljeni po 3-10 na stapci visine 15-45 cm ali prva cvatnja dolazi kada biljka navrši 6-7 godina.

Stanište

Venerina muholovka otkrivena je u jugoistočnom području Sjeverne Amerike, točnije na obali Sjeverne i Južne Karoline, gdje raste uz rijeku Cape Fear. Iako je biljka vrlo popularna i naširoko se uzgaja u prodaji, populacija na svom prirodno ms taništu brzo opada.

U uzgoju joj odgovara svjetlo ali nikako direktna i jaka sunčeva svjetlost, zimi joj je potrebno razdoblje mirovanja te držanje na hladnijoj temperaturi od 5-12°C. Kako traži kiselo tlo, u fazi rasta je poželjno zalijevanje kišnicom ili destiliranom vodom koja ne sadrži vapnenac.

Etimologija

Naziv roda Dionaea dolazi od jednog od grčkih naziva antičku grčku božicu koja je simbolizirala žensku moć i plodnost a ukazuje na sposobnost da privuče insekte. Ime vrste muscipula dolazi iz latinskog i prevodi se kao mišolovka ili zamka za miševe, čime ukazuje na sposobnost biljke da uhvati i probavi manje životinje. Narodni epitet venerin ukazuje slično kao i naziv roda, na čarobnu sposobnost privlačenja koja je karakteristična za boginju ljubavi, ljepote i plodnosti iz rimske mitologije. Na stranim jezicima nazivi su venus flytrap (eng.), Venusfliegenfalle (njem.), dionée attrape-mouche (fr.), venus atrapamoscas (špa.), muholovka (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija