Preskoči do glavnog sadržaja

Veliki slinar

Gomphidius glutinosus

Karakteristike

Veliki slinar (Gomphidius glutinosus (Schaeff.) Fr.) je jestiva gljiva iz porodice Gomphidiaceae. Klobuk je ljubičastosmeđ, u sredini tamniji, u početku polukružan, kasnije otvoren, ljevkast, u starosti malo udubljen, mesnat, gladak, ljepljiv i jako sluzav, kožica se lako guli, širok 5-12 cm. Listići su bijeli, kasnije posive a kada spore sazru postanu crni, debeli su i rijetki, spuštaju se niz stručak. Stručak je bijel, u donjem dijelu jako žut, valjkast, pun, obavijen sluznatim omotačem, visok 3-10 cm, promjera 1-2 cm. Meso je bijelo, ispod kožice smećkasto, meso klobuka je mekano, od stručka je tvrđe, bez izraženog mirisa i okusa. Spore su vretenaste, glatke, otisak je smećkastocrn.

Stanište

Rasprostranjena je gljiva u Europi i Sjevernoj Americi. Često raste u skupinama ljeti i u jesen u crnogoričnim šumama (bor, smreka, jela).

Etimologija

Ime vrste glutinosus znači ljepljiv. Na stranim jezicima nazivi su slimy spike-cap (eng.), Große Schmierling (njem.), gomphide glutineux (fr.), veliki slinar (slo.).

Upotreba

Jestiva je gljiva, dobre kvalitete. Jede su dok je mlada i dok su listići još bijeli, stare gljive postanu mekane i nisu iskoristive. Prije upotrebe potrebno je skinuti sluzavu kožicu. Kuhanjem gljive pocrne.

Galerija fotografija

Pregled lokacija