Vatreni zlatooki skakač Philaeus chrysops

Carstvo:
Koljeno:
Arthropoda
Potkoljeno:
Chelicerata
Red:
Araneae
Porodica:
Vrsta:
Philaeus chrysops
Sinonimi:
Philaeus bilineatus Walckenaer, Attus bilineatus Walckenaer

Karakteristike

Vatreni zlatooki skakač (Philaeus chrysops Poda) je pauk iz porodice paukova skakača (Salticidae). Tijelo im je veličine 5-12 mm, mužjaci su veći od ženke. Jedan su od najljepših paukova. Mužjaci imaju velik abdomen, na leđnoj strani karakteristično crvenonarančasto boje i vertikalno crno obojan u sredini, ženka nije toliko upadljiva i njeno tijelo je sivosmeđe. Oči su im okružene bijelim dlačicama. Noge su im dlakave, dva prednja para nogu su narančasto obajana dijelom, stražnja dva para nogu su sivosmeđe. Ženka ima proporcionalne noge dok je kod mužjaka prednji par nogu dulji od ostalih.

Stanište

Rasprostranjen je u cijeloj Europi izuzev na sjeveru i Aziji sve do južne Kine. Staništa su mu sunčana i svijetla, suha, stjenovita mjesta, pukotine kamena i niska vegetacija. Aktivni su tijekom dana, hrane se malim beskralješnjacima koje love dugim skokovima. Ženka polaže jajašca ispod kamena ili na biljkama. Za razliku od drugih paukova ove vrste su vrlo dobrog vida. Za ljude su posve bezopasni. Životni vijek im je obično do godinu dana.

Etimologija

Ime vrste chrysops potječe od grčkih riječi chrysos (zlato) i ops (oko, lice), zbog jarke narančastocrvene boje abdomena i pruge u sredini koja nalikuje na zjenicu. Na stranim jezicima nazivi su beautiful jumper (eng.), Goldaugenspringspinne (njem.), altique rouge et noire (fr.).

Galerija fotografija

Podijeli