Preskoči do glavnog sadržaja

Uresnica

Cosmos bipinnatus

Karakteristike

Uresnica ili kozmos (Cosmos bipinnatus Cav.) je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae). Stabljike su razgranate, grmolikog rastam narastu i do 2 metra visine. Listovi su nasuprotno smješteni, više puta perasto razdijeljeni na tanke režnjeve umjereno zelene boje. Cvjetovi mogu biti jednostruki ili dvostruki te raznih boja – bijeli, rozi, crveni, ljubičasti, narančasti… Cvatu od lipnja do listopada.

Etimologija

Latinski naziv roda cosmos dolazi od istoimene starogrčke riječi za red, sklad. Na stranim jezicima nazivi su garden cosmos, Mexican aster (eng.), Schmuckkörbchen (njem.), cosmos bipenné, cosmos annuel (fr.), cosmea (tal.), cosmos (špa.), pernatolistna kozmeja (slo.).

Klima i stanište

Prirodno rastu na području Srednje Amerike i gornjeg dijela Južne Amerike. Kod nas se uzgajaju kao ukrasne biljke u vrtovima i dvorištima. Razmnožava se sjemenom. Postoji jako puno vrsta te je razvijen velik broj raznih kultivara. Posjećuju ih pčele kojima daje dosta nektara i peluda. Voli osunčana mjesta, mada će bogato cvasti i na djelomično sjenovitim položajima. Dobro podnosi ljetne vrućine i nedostatak vlage. Tlo treba biti dobro drenirano.

Njega, zaštita i gnojidba

Uresnicu sijemo na dva načina, u veljači na zatvorenom. Tako uzgojene biljke presađujemo u svibnju. Obzirom da su uresnice jednostavne za uzgoj te uspješno klijaju, najbolje ih je, od sredine travnja pa do svibnja, sijati direktno u vrt. Pri tom tlo ne smijemo puno zagnojiti jer će u tom slučaju biljke manje cvjetati. Dovoljno je tlo lagano prihraniti kompostom. Pravilo o gnojenju vrijedi i za razdoblje intenzivne cvatnje, dakle ni tada je ne prihranjujemo te tako pospješujemo cvatnju. Cvatnju možemo produžiti i redovitim uklanjanjem ocvalih cvjetova. Pred kraj sezone nekoliko cvjetova ostavimo da bi se stvorilo sjeme. Ukoliko zaboravimo skupiti sjeme, ne treba brinuti jer će ga uresnice same prosuti te iduće godine cvasti na istom mjestu.
Obzirom da narastu u visinu te se tako lome i savijaju sve do tla, potreban im je potporanj. Zbog svoje visine mi je sijemo uz ogradu.

Galerija fotografija