Uljna bučica Echinocystis lobata

Carstvo:
Red:
Cucurbitales
Porodica:
Vrsta:
Echinocystis lobata
Sinonimi:
Microampelis lobata Michx., Sicyos lobata Michx.

Karakteristike

Uljna bučica ili divlji krastavac (Echinocystis lobata (Michx.) Torr. et Gray) je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice bundeva (Cucurbitaceae). Stabljika se penje po grmlju, na vrhu je razgranata, naraste 5-8 metara dužine. Listovi su naizmjenični, veliki do 5 cm, smješteni su na dugim peteljkama i duboko su razdijeljeni na 3-7 režnjeva ušiljenih vrhova i rijetko nazubljenih rubova. Cvjetovi su jednospolni, jednodomni, zelenkastobijeli i vrlo mirisni. Muški cvjetovi smješteni su u grozdaste metlice, ženski cvjetovi su pojedinačni. Vjenčić ima 6 izduženih, bijelih listića. Prašnika ima 5. Cvatu od lipnja do listopada. Plod je jajolika boba velika 3-5 cm, prekrivena mnogobrojnim trnovima, sadrži 4 tamonsmeđe, eliptične, tvrde, glatke, plosnate sjemenke duge do 1,5 cm.

Stanište

Prirodno je rasprostranjen na području istočne Sjeverne Amerike, u Europu je unešena krajem 19. stoljeća. Na području Hrvatske zabilježena je prvi put sredinom 20. stoljeća.[1] Staništa su mu blizu rijeka i potoka, raste na polusjenovitim mjesta, na svježim i vlažnim tlima bogatim dušikom i umjereno kisele reakcije.

Etimologija

Naziv roda Echinocystis potječe od grčke riječi echinos (jež). Na stranim jezicima nazivi su wild cucumber, prickly cucumber, balsam apple (eng.), Stachelgurke (njem.), échinocyste lobé, concombre grimpant, concombre sauvage (fr.), oljna bučka (slo.).

Jedina je vrsta u svom rodu.

Galerija fotografija

Podijeli