Preskoči do glavnog sadržaja

Ukrasna bakopa

Chaenostoma cordatum

Karakteristike

Ukrasna bakopa (Chaenostoma cordatum (Thunb.) Benth.) je zeljasta trajnica iz porodice zijevalica (Scrophulariaceae). Stabljike su polegnute, drvenaste pri osnovi, crvenosmeđe boje, prekrivene dlačicama. Gusto se šire do 50 cm dužine. Listovi su složeni u parovima nasuprotno, mali su, široko ovalnog oblika, plitko nazubljenih rubova i nalaze se na vrlo kratkim peteljkama. Bujno cvjeta mnogobrojnim cvjetovima. Cvjetovi su dvospolni, do 15 mm u promjeru, vjenčić čine pet okruglastih latica, prašnika je 4. Cvate od lipnja do listopada. Plod je kapsula koja sadrži sjemenke boje jantara.

Porijeklom je iz južne Afrike. Kod nas se uzgaja kao jednogodišnja ukrasna biljka. Postoje razni kultivari koji se odlikuju prema boji cvjetovi, tako postoje varijacije plave, ljubičaste, roze, crvene boje.

Etimologija

Latinsko ime roda Chaenostoma potječe od grčkih riječi chaino (otvoren) i stoma (usta) zbog širom otvorenog cvjetnog vjenčića. Ime vrste cordatum potječe od latinske riječi cordis (srce) i odnosi se na oblik listova. Na stranim jezicima poznata je kao sutera cordata, ornamental bacopa, trailing phlox (eng.), Schneeflockenblume (njem.), tormenta de nieve (špa.).

Uzgoj

Razmnožavanje je moguće sjemenom i dijeljenjem. Sjeme sijemo u rahlu zemlju u proljeće. Male biljčice brzo rastu i presađujemo ih ako ih je potrebno prorijediti. Odgovara im dobro drenirana, plodna i kontinuirano vlažna zemlja na sunčanom ili polusjenovitom mjestu. Osjetljiva je na sušu i mraz. Možemo ju uzgajati kao prekrivač tla, uz rubove cvjetnjaka i zidova preko kojih pada, u visećim košarama ili ju koristimo da popunimo bilokakvo prazno mjesto.

Ponekad je mogu napasti uši koje odstranimo jačim mlazom vode.

Galerija fotografija

Pregled lokacija