Uholaža Dermaptera

Carstvo:
Koljeno:
Arthropoda
Red:
Dermaptera

Karakteristike

Uholaža (Dermaptera) je red malih, izduženih životinjica iz razreda kukaca (Insecta). Postoji oko 2000 vrsta u 12 porodica. Rasprostranjeni su kukci po cijelom svijetu izuzev Antarktike. Tijelo im je plosnato i izduženo, tamnosmeđe boje, sastavljeno od glave, grudnog koša i trbuha. Veličina tijela im je obično 10-15 mm, iako pojedine vrste mogu narasti i 8 cm. Na glavi imaju antene koje im služe za mirisanje i ofsjet. Imaju tri para nogu, te krila, premda ih rijetko koriste, smještena su u oklopu koji sliči koži. Na kraju trbuha imaju kliješta, što je neuobičajeno za kukce a služe za hvatanje plijena i obranu. Kliješta mužjaka su veća nego od ženke, i zakrivljena su dok su kod ženke ravna.

Aktivne su po noći a danju se sakrivaju. Staništa su im močvarna i sjenovita mjesta, najčešće nekakve pukotine. Nalazimo ih spod listova, ispod trule kore palih stabala, ispod kamena. Svejedi su, hrane se biljkama, lisnim i krvavim ušima, ličinkama, grinjama, jajima leptira zbog čega u vrtu može biti vrlo korisna jer regulira brojnost štetnih kukaca no isto tako može učiniti i štetu hraneći se nježnim biljnim materijalom. Na stablima se hrane lišajem i gljivama.

Neškodljive su za ljude i ne prenose nikakve bolesti. Predatori su im ptice, gušteri i pauci.

Ženka se pari s različitim partnerima te liježe 20-80 jajašca u jesen i proljeće. Ukapa ih u zemlju, te se o njima brine i pazi ih dok se ne ličinke ne izlegnu što je neobično za kukce. Ličinki je potrebno 6 mjeseci da se razvije a kroz to vrijeme presvlači se 4-5 puta. Odrasle uholaže žive oko godinu dana.

Najpoznatija vrsta je obična uholaža (Forticula auricularia).

Etimologija

Ime reda uholaža (Dermaptera) složenica je od starogrčkih riječi derma (koža) i pteron (krila). Ime vrste obične uholaže auricularia znači ušna školjka.[1] Poznato je vjerovanje kojim su nas plašili u djetinjstvu da uholaže ulaze u uši i mogu probiti bubnjić svojim kliještima. Naš naziv složenica je od uho i laziti (puzati, plaziti). Engleska riječ earwig sastavljena je od anglosaksonskih riječi ear (uho) i wicag (kukac).

Galerija fotografija

Podijeli