Tvrdača Nardus stricta

Carstvo:
Red:
Poales
Porodica:
Vrsta:
Nardus stricta
Sinonimi:
Nardus glabriculmis Sakalo

Karakteristike

Tvrdača (Nardus stricta L.) je trajna zeljasta biljka iz porodice trava (Poaceae). Vlati su uspravne, busenastog rasta, narastu do 60 cm visine. Listovi su uski, s rukavcem koji ima kožasti jezičac. Cvjetovi su skupljeni u klasaste cvatove, klasići su tamnoljubičasti. Cvijet čine tri prašnika, jedan je tučak s nadraslom plodnicom. Cvate od lipnja do kolovoza. Plod je pšeno.

Stanište

Rasprostranjena je u Europi, Aziji, sjevernoj Africi i u sjeveroistočnom dijelu Sjeverne Amerike. Raste na siromašnim tlima u brdskim i planinskim područjima. Slabije je krmne vrijednosti.

Etimologija

Latinsko ime roda Nardus dodijelio je Carl Linnaeus prilikom klasificiranja biljku prema grčkoj riječi nardus, što je kod starih Grka bilo ime za jednu indijsku biljku iz koje se dobivalo mirisno ulje. Ime je preneseno na cejlonsku citronelu (Cymbopogon nardus) koja nam je poznata zbog eteričnog ulja koje koristimo djeluje odbojno na komarce. Ime vrste stricta znači krut.[1] Na stranim jezicima nazivi su matgrass (eng.), Borstgras, Hirschhaar, Bürstling (njem.), nard raide (fr.), nardo cervino (tal.), cervuno (špa.), servum (port.), volk (slo.).

Galerija fotografija

Podijeli