Preskoči do glavnog sadržaja

Tritoma

Kniphofia uvaria

Karakteristike

Tritoma (Kniphofia uvaria L.) je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice Xanthorrhoeaceae. Cvjetna stabljika je uspravna, naraste više od 150 cm. Listovi su prizemni, plavkastozeleni, dugi do 60 cm, široki 2,5 cm,goli, hrapavih rubova. Cvjetovi su žuti, bijeli i crveni, gusto skupljeni u klasaste cvatove na vrhovima zadebljalih cvjetnih stapki. Cvatu od lipnja do rujna. Plod je jajolika kapsula koja sadrži sjemenke.

Medonosna je biljka, pčele cvjetove rado posjećuju da bi sakupili nektar i malo peluda.

Stanište

Porijeklom je iz južne Afrike, kod nas se uzgaja kao ukrasna biljka u cvjetnjacima, obično u skupinama. Traži sunčano mjesto i plodnu, dobro dreniranu i vlažnu zemlju. Razmnožava se sjemenom ili dijeljenjem u proljeće, sade se na razmak od 40-50 cm tako da rastući pup bude odmah ispod površine zemlje.

Etimologija

Latinsko ime roda dodijelio je  je u čast njemačkom botaničaru Johannu Hieronymusu Kniphofu (1704. – 1763.). Ime vrste uvaria odnosi se na grozdast oblik plodova. Na stranim jezicima poznaa je kao tritoma, torch lily, red hot poker (eng.), Schopf-Fackellilie, Traubige Fackellilie (njem.), tritome à longues grappes, tison de Satan (fr.), tritoma, giglio della torcia (tal.), tritoma, flor de cohetes (špa.), grozdnata raketica (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija