Preskoči do glavnog sadržaja

Tradeskancija

Tradescantia

Karakteristike

Rod tradeskancija (Tradescantia) broji više od 70 vrsta. Riječ je vazdazelenim trajnicama iz porodice komelina (Commelinaceae). Podrijetlom je iz tropskih i suptropskih dijelova Amerike. Stabljike su mekane i povijene. List nema peteljku, eliptičnog je oblika, može biti sitan ili velik, zelen, crvenoljubičast, prugast, šaren, dlakav. Bijeli, ružičasti ili ljubičasti cvijet čine tri latice.

Etimologija

Latinski naziv roda Tradescantia dano je prema botaničarima Johnu Tradescantu (1570. – 1638.) i njegovom sinu istog imena Johnu Tradescantu (1608. – 1662.)[1] koji su značajni je su otvorili prvi muzej otvoreni javnosti u Engleskoj u Londonu nazvan Musaeum Tradescantianum, gdje su postavili izložbu prirodnih stvari (geološki i zoološki primjerci) ali i ljudskih rukotvorina (knjige, antički novac, gravure…). Danas je njihova kolekcija sastavni dio muzeja Ashmolean Museum u gradu Oxfordu. Na stranim jezicima nazivi su spiderworts (eng.), Dreimasterblumen, Gottesaugen (njem.), misères, éphémères (fr.), erba miseria (tal.), tradeskancija (slo.).

Postoje razne sorte, mi ćemo navesti dvije koje smo uzgojili:

  • Tradescantia pallida – listovi i stabljike su tamnoljubičaste a cvijet svijetloljubičaste boje. Visine je oko 0,5-0,75 m, a širine do 1,5 m. Cvjeta od lipnja do rujna. Cvjetovi su otvoreni samo ujutro. Otporna je na sušu. U Dalmaciji može prezimiti. Latinski sinonim biljke je Setcreasia purpurea.
  • Tradescantia sillamontana (baršunasta tradeskantija) listovi i stabljike su sivozeleni, prekriveni vunastim dlačicama. Cvjetovi su ružičasti, cvate cijelo ljeto. Može se razmnožavati i sjemenom.

Uzgoj

Tradeskancije dobro uspijevaju na izravnom suncu ili polusjeni. Vole hranjivo i dobro drenirano tlo. Najčešće se uzgajaju iz zelenih reznica ili dijeljenjem korijena. Uzgoj iz sjemena je rjeđi. Dijeljenje korijenovog busena odvija se u proljeće. Biljku jednostavno izvadimo iz zemlje i podijelimo, svaki dio presadimo na željeno mjesto. Uzimanje zelenih reznica također je vrlo jednostavno. Odrežemo reznicu dugačku oko 10 cm, stavimo je u zemlju ili vodu na toplo. Pustiti će korijenje za 2-3 tjedna.

Ljeti je zalijevamo oko dva puta tjedno. Smeđi rub lista ukazuje na potrebu za vodom. Redovito odstranjujemo suho lišće radi poticanja gušćeg rasta. Ukoliko je biljka prošaranih listova smještena na mjesto s nedovoljnom količinom svjetlosti može doći do gubitka boje na listovima.

Tradeskancije se u Dalmaciji bez problema mogu uzgajati na cvjetnoj gredici jer će prezimiti na otvorenom, međutim u hladnijim područjima (čak već u Dalmatinskoj zagori) ne može prezimiti pa se uzgaja kao kućna biljka. Ne podnosi temperature ispod 12 stupnjeva C.

Galerija fotografija

Pregled lokacija