Preskoči do glavnog sadržaja

Tolmieja

Tolmiea menziesii

Karakteristike

Tolmieja (Tolmiea menziesii (Pursh) Torr. & Gray) je trajna zeljasta biljka iz porodice kamenika (Saxifragaceae). Stabljika je dlakava, visoka 30-40 cm. Listovi su većinom prizemni, vazdazeleni, široki do 10 cm, bubrežasti, srcolike osnove, dugi do 10 cm, urezani na 5-7 režnjeva, dlakavi, nepravilno nazubljeni, nalaze se na dugim peteljkama. Cvjetovi su dvospolni, slabo mirisni, viseći, dugi oko 1,5 cm, nalaze se na kratkoj, dlakavoj peteljci, skupljeni su po 20-50 u grozdastim cvatovima. Građeni su od cjevaste, purpurnozelene do smeđezelene čaške, vjenčić ima 4 crvenosmeđa, končasta listića koji su dvostruko duži od listića čaške i uvijeni prema nazad. Prašnika ima 3, antere su im narančaste. Cvate od svibnja do srpnja. Plod je kapsula koja sadrži trnovite, crne, okruglaste sjemenke.

Stanište

Rasprostranjena je na zapadnoj obali Sjeverne Amerike (Kalifornija). Uzgaja se kao ukrasna biljka u parkovima i vrtovima za prekrivanje tla ili ispod stabala. U hladnim područjima uzgaja se u ukrasnim teglama i unosi u kuću. Odgovara joj vlažno tlo i polusjenovito mjesto, ne podnosi vrućinu, suho tlo i jako sunce te ju je od direktnog sunca potrebno zaštititi. Ako se uzgaja kao sobna biljka ljeti ju je potrebno obilno zalijevati i prihranjivati svaka 3 tjedna tekućim gnojivom, zimi je dovoljno zemlju držati ujednačeno vlažnom.

Razmnožava se sjemenom, podancima i dijeljenjem a na osnovi nervature starijih listova stvara nove biljke koje otpadnu i ukorijene se. Brzog je rasta. Presađuje se kada korijenje preraste veličinu tegle, obično svake 1-2 godine.

Kao kultivar značajan je ‘Taff’s Gold‘ (‘Maculata’, ‘Variegata’) čiji cvjetovi su kao kod tipskog oblika a listovi su svijetlozeleni i nepravilno išarani sa kremasto, svijetložutim mrljama.

Etimologija

Naziv roda dan je prema škotsko-kanadskom botaničaru imena William Fraser Tolmie (1812. – 1886.). Ime vrste menziesii dano je u čast škotskom botaničaru Archibaldu Menziesu (1754. – 1842.). Na stranim jezicima nazivi su youth on age, pick-a-back-plant, piggyback plant, thousand mothers (eng.), Henne mit Küken (njem.), tolmie de Menzies, poule et les poussins (fr.), tolmieja (slo.).

Galerija fotografija