Teofrast 371. pr. Kr. - 287. pr. Kr.

Teofrast (371. pr. Kr. – 287. pr. Kr.)

Grčki filozof i Aristotelov učenik, smatra se ocem i utemeljiteljem botanike. Bio je Aristotelov učenik te mu je on povjerio svoje spise i postavio ga za nasljednika njegove škole. Neki ga drže očem taksonomije, iako je to epitet Carla Linnaeusa. Napisao je mnogobrojne knjige različite tematike, od logike, metafizike, medicine i politike, premda mu je većina djela izgubljena. Mnogo je utjecao na kasnije mislioce.

Život i djelo

Rodio se na otoku Lezbosu kao Tirtanije a u Atenu je došao kao dječak da bi pristupio Platonovoj školi. Nakon Platonove smrti pridružio se Aristotelu koji mu je dao ime Teofrast zbog božanstvene snage njegove elokvencije. Kasnije ga je imenovao za vođu njegove škole i nasljednika biblioteke i Teofrast je tamo ostao 35 godina.

Napisao je dva značajna djela. Povijest biljaka bio je prvi pokušaj sistematizacije biljaka. Izvorno je djelo napisano u 10 knjiga no 9 ih je sačuvano. Biljke su klasificirane prema području na kojem su rasle, anatomiji, veličini i praktičnosti u vidu hrane ili medicine. Opisano je klijanje sjemenki, razlika između kultiviranih i divljih stabala, trajnica, povrća, žitarice. U knjizi Porijeklo biljaka opisuje rast biljaka, kako ih razmnožavati, koje su im potrebe, njihova svojstva i sposobnosti, bolesti, miris i okus te efekt promjena u okolišu na rast biljaka. Djelo se sastojalo od 8 knjiga no 6 ih sačuvano. U književnosti značajno je djelo Karakteri u kojem je opisao trideset ljudskih mana i slabosti, što je prvi značajanpokušaj izrade tipologije ljudskih karaktera. U spisu O kamenima klasificirao je kamenje i dragulje ovisno o njihovom ponašanju na zagrijavanje i čvrstoći čime je dao temelje mineralogiji.

U Ateni je bio osnivač prvog botaničkog parka. Bio je vegetarijanac. Smatrao je da životinje ne postoje radi ljudi i da je njihovo ubojstvo nepotrebno, pogotovo kada ima biljne hrane u obilju.
Umro je u starosti od 85 godina, obožavan i cijenjen od mnogih. Teofrastovo ime nosi teofrastov mračnjak (Abutilon theophrasti), invazivan korov kojeg nalazimo na oranicama.

Podijeli