Preskoči do glavnog sadržaja

Tekuće biljno gnojivo

Biljno tekuće gnojivo

Biljno gnojivo se može raditi od raznih biljaka (koprive, gaveza, poljske preslice, maslačka, kamilice, paprene metvice, mažurana, vlasca, pelina…).
Za izradu koristimo svježe ili osušene biljke. Stavimo ih u plastičnu, kamenu ili drvenu posudu (glavno da nije metal) i prelijemo vodom, najbolje kišnicom. Obzirom da će gnojivo tokom vremena stvoriti pjenu dobro je ostaviti petnaestak centimetara slobodnog prostora do ruba. Zbog higijenskih razloga posudu prekrijemo mrežicom.

Gnoj ostavimo na sunčanom mjestu te promiješamo najmanje jednom dnevno.
Nakon nekoliko tjedana, kada gnoj potamni i prestane se pjeniti možemo ga upotrijebiti. Skinemo mrežicu s posude i stavimo poklopac jer se gnojivo može upotrijebiti do kraja vrtlarske sezone.
Prije nego što njime zalijevamo ili prskamo biljke svakako ga treba razrijediti vodom, najčešće u omjeru 1:10.

Tekuće gnojivo od koprive

Tekuće gnojivo od koprive

Najpoznatije je tekuće gnojivo od koprive. Bogato je dušikom, potiče stvaranje klorofila i jača otpornost biljke.
Odlično je za većinu biljaka u povrtnjaku, cvjetnjaku i voćnjaku. Unatoč spomenutom neke biljke ga ipak ne podnose a to su: grašak, grah, luk i češnjak.
Gnojivo radimo prema gore opisanom postupku s tim da stavljamo 1 kg svježe ili 100 g sušene koprive u 10 litara vode.

Prije upotrebe gnojivo razrijediti 1:10 te njime zalijevati tlo ili listove. Listove možemo zalijevati jedino ako je gnojivo jako razrijeđeno.
Ukoliko želimo koristiti tekuće gnojivo protiv lisnih ušiju upotrebljavamo ga odmah, nakon 4 dana te razrijedimo u omjeru 1:50.

Tekuće gnojivo od gaveza

Tekuće gnojivo od gaveza

Gnojivo od gaveza dobro je za plodovito povrće, npr. smatra se da potiče rast rajčica. Bogato je dušikom i kalijem a radi se na isti način kao i koprivino tekuće gnojivo.

Galerija fotografija

Pregled lokacija