Teksaški zvončić Eustoma grandiflorum

Carstvo:
Red:
Gentianales
Porodica:
Vrsta:
Eustoma grandiflorum
Sinonimi:
Eustoma gracile Engelm. ex Small, Eustoma andrewsii A.Nelson, Lisianthius russellianus Hook., Eustoma russellianum G.Don

Karakteristike

Teksaški zvončić (Eustoma grandiflorum Salisb.) je jednogodišnja ili dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice sirištara (Gentianaceae). Stabljika je uspravna, okrugla, glatka, visoka 20-60 cm. Listovi su jednostavni, nasuprotni, široko ovalni, sivkasto do plavkastozelene boje i nemaju peteljku, listovi prema vrhu stabljike osim što su manji, budu više izduženi i ušiljeni. Cvjetovi su pojedinačni, zvonasti, promjera 5-7 cm, nalaze se po 2-4 skupljeni na samom vrhu uspravnih stapki. Čaška je građena od vrlo uskih i dugih lapova premda su ipak kraće od latica. Vjenčić može biti u različitim bojama, od plave, ljubičaste, bijele… Cvate u srpnju i kolovozu.

Stanište

Prirodno je rasprostranjena u srednjoj i južnoj Sjevernoj Americi. Uzgaja se kao ukrasna biljka u vrtovima ili na balkonima, obično kao jednogodišnja biljka. Razmnožavanje se vrši sjetvom sjemena zimi ili reznicama. Odgovara joj prozračno i svijetlo mjesto te traži redovito zalijevanje premda nije dobro da zemlja bude posve mokra da ne pogoduje razvoju gljivičnih bolesti.

Cvjetne stapke režu se kao ukrasno cvijeće za vaze.

Etimologija

Na stranim jezicima nazivi su Texas bluebells, prairie gentian, lisianthus (eng.), Prärieenzian (njem.).

Galerija fotografija

Podijeli