Preskoči do glavnog sadržaja

Streptokarpus

Streptocarpus saxorum

Karakteristike

Streptokarpus (Streptocarpus saxorum Engl.) je višegodišnja zimzelena biljka iz porodice gesnerijevki (Gesneriaceae). Stabljike su razgranate, žućkastosmeđe do crvenkastosmeđe, duge do 30 cm. Korijenski sustav je plitak. Listovi su nasuprotni, zeleni, mesnati, obrnuto jajoliki, fino dlakavi, nazubljenih rubova, nalaze se na kratkim peteljkama. Cvjetovi su pojedinačni, promjera 2-2,5 cm, plavkasti, nemaju miris, povijeni su na vrlo dugim i tankim crvenkastosmeđim stapkama koje rastu iz pazušca listova. Čašku čine pet lancetastih, glatkih i cjelovitih listića. Vjenčić čine 5 nepravilnih latica čije donje tri su znatno veće od gornje dvije a unutrašnji dio je bijele boje s nekoliko uzdužnih, plavkastih pjegica u dva reda. Neprestano se stvaraju od proljeća do jeseni. Plod je vrlo duga i uska, blago uvijena mahuna, sadrži sitne, izdužene, smeđe sjemenke.

Stanište i uzgoj

Prirodno je rasprostranjena u južnoj Africi (Tanzanija, Kenija) gdje raste u pukotinama stijena na suhim mjestima. Uzgaja se kao ukrasna biljka, bilo kao sobna biljka ili se iznosi van u proljeće i ljeto. Odgovara joj djelomična sjena, ili svijetlo mjesto no zaštićeno od direktnog sunca. Pogodna je za uzgoj u visećim košarama. Razmnožava se sjemenom koje klija na svjetlu i toploj temperaturi, reznicama listova i dijeljenjem. Relativno je brzog rasta.

Zemlja treba biti rahla, dobro drenirana i humusna. Ne podnosi prevlažnu zemlju jer lako truli, zalijeva se nakon što se zemlja osuši a pogotovo tijekom zime kada biljke miruju drže ih se u negrijanoj prostoriji i zalijeva vrlo oskudno.

Razvijen je velik broj kultivara koji se razlikuju prema boji cvjetova.

Etimologija

Latinski naziv roda Streptocarpus potječe od grčkih riječi streptos (uvijen) i karpos (plod). Ime vrste saxorum dolazi od latinske riječi saxum (kamen). Na stranim jezicima nazivi su false African violet, Cape primrose, nodding violet (eng.), Drehfrucht (njem.), primevère du Cap, Streptocarpe du Capnommé (fr.), primula del Capo (tal.), sučnik, streptokarp (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija