Stevia
Stevia rebaudiana
Karakteristike
Stevia (Stevia rebaudiana (Bertoni) Bertoni) je trajna zeljasta grmolika biljka iz porodice glavočika (Asteraceae). Porijeklom je iz zemalja Južne Amerike (Paragvaj, Brazil) gdje se stotinama godina koristi kao zaslađivač raznih napitaka. Švicarski botaničar Mosè Giacomo Bertoni prvi puta ju je opisao 1899. i danas se uzgaja po cijelom svijetu, najviše u Južnoj Americi i na dalekom Istoku (Japan, Kina).
Pripada istoimenom rodu Stevie koja sadrži još oko 150 drugih vrsta stevia, međutim za izradu slatkih ekstrakata koristi se isključivo Stevia rebaudiana. Zahvaljujujći slatkim glikozidima sadržanima u listovima stevia je naširoko poznata kao prirodni nadomjestak zaslađivačima.
Biljka može narasti do metar visine, listovi su joj dugački do 5 cm, a cvjeta malim bijelim cvijetićima.
Uzgoj
Sjeme se sije u proljeće i u svibnju kada prođe opasnost od mraza sadi na otvoreno. Odgovara joj drenirano, vlažno mjesto na direktnom suncu.
U kasnu jesen no prije nego što procvate listovi se beru.
Iako je trajnica hladne zime neće preživjeti te ju u kasnu jesen kada zahladi unosimo u zaštićen prostor.
Upotreba
Svježi listovi stevie imaju ugodan slatki okus. Suše se na suncu ili u dehidratoru
Snizuje razinu šećera u krvi ali ne utječe na inzulin te je tako pogodna za dijabetičare.
Izrada ekstrakta od stevie
- osušeni listovi stevie
- votka
- staklena posuda
- bočica s kapaljkom
- Sitno razmrvljeni listovi (ne u prahu!) stave se u staklenu posudu te potpuno preliju votkom. Nakon što odstoje 24 sata, temeljito se filtriraju kroz gazu ili filter za kavu.
- Da bi maknuli alkohol iz ekstrakta potrebno je tekućinu blago zagrijavati na najnižoj vatri 15-20 minuta kako bi alkohol otpario.
- Tekućina se spremi u bočicu s kapaljkom i može se koristiti za zaslađivanje.