Statica Limonium sinuatum

Carstvo:
Red:
Caryophyllales
Vrsta:
Limonium sinuatum
Sinonimi:
Statice sinuata L., Taxanthema sinuata (L.) Sweet

Karakteristike

Statica (Limonium sinuatum (L.) Mill.) je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice vranjemila (Plumbaginaceae). Stabljika je uspravna, razgranata, naraste 15-40 cm visine. Listovi su skupljeni u prizemnu rozetu, perasto izrezani, dugi 3-15 cm, široki do 1,5 cm, obrasli dlačicama. Listovi na stabljikama su mali, izduženi, rijetki. Cvjetovi su skupljeni u cvatove nalik na klasaste, skoro horizontalne cvatove na vrhovima stabljike i postranih izboja koji rastu u pazušcima listova. u raznim bojama, mogu biti žuti, plavi, bijeli, crveni… Cvatu od lipnja do rujna. Oprašuju ih kukci, pčele ih rado posjećuju te sakupljaju nektar i pelud. Plod je kapsula duga do 7 mm, počinje dozrijevati u kolovozu.

Stanište

Izvorno je sjevernoafričkog porijekla, raširila se u južnu Europu. Uzgaja se kao ukrasna biljka u vrtovima, sadi se na cvjetnim gredicama i kamenjarima. Raste na suhim i sunčanim mjestima mjestima, odgovara joj dobro drenirano tlo. Prejako zalijevanje dovodi do truljenja korijena. Razmnožava se sjemenom ili dijeljenjem biljke u proljeće. Cvjetovi su pogodni za sušenje i izradu cvjetnih aranžmana.

Etimologija

Naziv roda Limonium potječe od grčke riječi leimon (livada). Ime vrste sinuatum znači izrezan.[1] Na stranim jezicima nazivi su statice, sea lavender, notch leaf marsh rosemary, sea pink, wavyleaf sea lavender (eng.), Geflügelter Strandflieder (njem.), siempreviva azul, capitana, siempreviva de arenas, estátice (špa.),

Galerija fotografija

Podijeli