Preskoči do glavnog sadržaja

Statica

Limonium sinuatum

Karakteristike

Statica (Limonium sinuatum (L.) Mill.) je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice vranjemila (Plumbaginaceae). Stabljika je uspravna, razgranata, naraste 15-40 cm visine. Listovi su skupljeni u prizemnu rozetu, perasto izrezani, dugi 3-15 cm, široki do 1,5 cm, obrasli dlačicama. Listovi na stabljikama su mali, izduženi, rijetki. Cvjetovi su skupljeni u cvatove nalik na klasaste, skoro horizontalne cvatove na vrhovima stabljike i postranih izboja koji rastu u pazušcima listova. u raznim bojama, mogu biti žuti, plavi, bijeli, crveni… Cvatu od lipnja do rujna. Oprašuju ih kukci, pčele ih rado posjećuju te sakupljaju nektar i pelud. Plod je kapsula duga do 7 mm, počinje dozrijevati u kolovozu.

Stanište

Izvorno je sjevernoafričkog porijekla, raširila se u južnu Europu. Uzgaja se kao ukrasna biljka u vrtovima, sadi se na cvjetnim gredicama i kamenjarima. Raste na suhim i sunčanim mjestima mjestima, odgovara joj dobro drenirano tlo. Prejako zalijevanje dovodi do truljenja korijena. Razmnožava se sjemenom ili dijeljenjem biljke u proljeće. Cvjetovi su pogodni za sušenje i izradu cvjetnih aranžmana.

Etimologija

Naziv roda Limonium potječe od grčke riječi leimon (livada). Ime vrste sinuatum znači izrezan.[1] Na stranim jezicima nazivi su statice, sea lavender, notch leaf marsh rosemary, sea pink, wavyleaf sea lavender (eng.), Geflügelter Strandflieder (njem.), siempreviva azul, capitana, siempreviva de arenas, estátice (špa.),

Galerija fotografija