Preskoči do glavnog sadržaja

Starčeva glava

Cephalocereus senilis

Karakteristike

Starčeva glava ili starčeva brada (Cephalocereus senilis (Haw.) Pfeiff.) je trajna biljka iz porodice kaktusa (Cactaceae). Uspravnog je rasta, u svom prirodnom staništu može narasti do čak 15 m visine dok u kućnom uzgoju dosegne 20-60 cm visinu te širinu od oko 6-15 cm. Cijela biljka prekrivena je dugim, sivim dlakama koje mogu biti duge i do 12 cm a služe joj da je štite od mraza i jake sunčeve svjetlosti. Cvate kada je kaktus star barem 10-20 godina i kada naraste barem 5-6 metara, te kao uzgojna biljka u ukrasnim teglama tako vjerojatno nikada neće cvasti. Cvjetovi mogu biti crveni, žuti ili bijeli.

Stanište i uzgoj

Prirodno je rasprostranjen na području Latinske Amerike, na manjem dijelu istočnog dijela Meksika. Mogu živjeti do 200 godina međutim u prirodi mu prijeti izumiranje. Diljem svijeta je popularan u uzgoju kao ukrasna biljka. Razmnožava se sjemenom. Kao i drugi kaktusi traži vrlo mnogo svjetla i dobro dreniranu zemlju. Temperatura zimi ne bi smjela pasti ispod 15 C.

Etimologija

Latinsko ime roda Cephalocereus složenica je grčkih riječi chephale (glava) i Cereus (rod kaktusa). Ime vrste senilis znači star, naziv je dan zbog sličnosti sa starčevom glavom. Na stranim jezicima nazivi su old man cactus (eng.), tête de vieillard (fr.), cabeza de viejo, cactus el viejito (špa.), starček (slo.).

Upotreba

U zemlji prirodnog staništa dlake starčeve glave koristi se kao zamjena za pamuk.

Galerija fotografija

Pregled lokacija