Srebrna pepeljuga Jacobaea maritima

Carstvo:
Red:
Asterales
Porodica:
Vrsta:
Jacobaea maritima
Sinonimi:
Cineraria maritima L., Senecio cineraria DC., Senecio maritimus Rchb.

Karakteristike

Srebrna pepeljuga ili pustenasti kostriš (Jacobaea maritima (L.) Pelser & Meijden) je višegodišnja biljka iz porodice glavočika (Asteraceae). Stabljika je uspravna, jako razgranata, u osnovi drvenasta, sivkasto vunasta, visoka 25-60 cm. Listovi su naizmjenični, sivozeleni, duguljasti, dugi 5-15 cm, široki 3-7 cm, duboko urezani na peraste segmente i gusto prekriveni sitnim bijelim dlakama, donji listovi su na peteljci, gornji su sjedeći. Cvjetovi su dvospolni, žuti, skupljeni po 10-12 u cvatove na vrhovima stabljika. Cvate od svibnja do kolovoza. Plod je cilindrična roška.

Stanište

Rasprostranjena je na području oko Mediterana u južnoj Europi, jugozapadnoj Aziji i sjevernoj Africi. Većinom raste uz sama obalna područja, rjeđe u unutrašnjosti. Uzgaja se kao ukrasna biljka u parkovima i vrtovima zbog ukrasnih listova, manje zbog cvjetova. Voli sunčana mjesta, mada podnosi i polusjenovita područja premda će tada izgubiti srebrnastu nijansu te će stabljika i listovi biti zelenkastiji. Otporna je na sušna razdoblja, na niže temperature i vjetar, bez problema prezimi i na temperaturama do -12°C.  Razmnožava se sjemenom koje se sije početkom proljeća u zatvoreno a krajem travnja/početkom svibnja biljke se presađuju na stalno mjesta. Ukoliko biljka raste u visinu možemo otkidati vrhove kako bi potaknuli grmolik rast.

Etimologija

Ime roda Jacobaea odnosi se na sv. Jakoba kome je rod posvećen, njegov dan je 20. srpnja čime se ukazuje na datum cvatnje. Naziv vrste maritima dolazi od latinske riječi mare (more), koja označava njezinu rasprostranjenost na morskim obalama. Na stranim jezicima nazivi su silver ragwort, dusty miller (eng.), Weißfilziges Greiskraut, Silber-Greiskraut (njem.), cinéraire maritime, séneçon cinéraire (fr.), cineraria, senecione marino (tal.), srebrna pepeljuga (sr.).

Galerija fotografija

Podijeli