Preskoči do glavnog sadržaja

Srcolika glavulja

Globularia cordifolia

Karakteristike

Srcolika glavulja (Globularia cordifolia L.) je trajna zimzelena biljka iz porodice mračnica (Globulariaceae). Stabljika je razgranata, drvenasta, crvenkastosmeđa, visoka do 15 cm. Prizemni listovi su u rozeti, obrnuto jajoliki i srcoliki, goli, sjajni, kožasti i mesnati, cjelovitih rubova, malo nazubljeni pri vrhu ili s 3 zupca, dugi 1-2,5 cm, široki 0,5-1,5 cm, postupno suženi u dugu peteljku. Listovi na stabljici su rijetki, naizmjenični, preobraženi su u ljuske. Cvjetovi su dvospolni, skupljeni u pojedinačne glavičaste cvatove promjera 1-1,5 cm koji se nalaze na vrhu uspravnih stapki. Čaška je cjevasta, prekrivena poleglim dlakama, ima 5 dugo ušiljenih režnjeva. Vjenčić je svijetloljubičaste boje, cjevast, duži od čaške, dvousnat. Gornja usna je duboko razdijeljena na dva režnja, donja usna ima 3 režnja. Prašnika ima 4 i strše van vjenčića. Plodnica je nadrasla i s jednim sjemenim zametkom. Vanjske brakteje su 3-4 puta dulje nego što su široke, prema osnovi su najšire. Cvate od svibnja do kolovoza. Plod je jednosjemeni oraščić veličine 2-3 mm.

Literatura spominje podvrstu modru glavulju (Globularia cordifolia L. ssp. bellidifolia (Ten.) Wettst.) čiji listovi su lopatasti, zaobljenog ili kratko ušiljenog vrha, koji nisu izrubljeni.[1]

Stanište

Rasprostranjena je u srednjoj i južnoj Europi. Raste ponegdje u velikim skupinama na sunčanim i vlažnim travnjacima, među stijenama i u pukotinama kamena, na tlima bogatim kalcijem, od nizina do planinskog pojasa oko 1750 m nadmorske visine. Uzgaja se na kamenjarima i u planinskim vrtovima. Razmnožava se sjemenom, reznicama ili dijeljenjem. Dobro podnosi sušu.

Etimologija

Naziv roda Globularia umanjenica je od latinske riječi globus (kugla), prema kuglastim cvatovima biljaka. Ime vrste cordifolia ukazuje na srcolik oblik listova,[2] potječe od latinske riječi za srce cor (gen. cordi) i folium (list). Na stranim jezicima heart-leaved globe daisy (eng.), Herzblättrige Kugelblume (njem.), globulaire à feuilles en cœur, globulaire à feuilles cordées, veuve-céleste (fr.), srčastolistna mračica (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija