Preskoči do glavnog sadržaja

Sprekelija

Sprekelia formosissima

Karakteristike

Sprekelija ili jakobov ljiljan (Sprekelia formosissima (L.) Herb.) je trajna zeljasta biljka iz porodice sunovrata (Amaryllidaceae). Stabljika je šuplja, naraste do 40 cm visine. Lukovice su okruglaste, promjera do 5 cm. Listovi su duguljasti, tamnozeleni, nekoliko njih razvija se iz lukovice. Cvjetovi su dvospolni, pojedinačni, krupni, veliki do 15 cm, čine ih šest jarkocrvenih latica malo uvijenih rubova od kojih su tri latice odvojene i međusobno razmaknute u gornjem dijelu, dok su preostale tri srasle i pognute. Prašnika ima šest, imaju dugačke, crvene prašničke niti i velike antere. Razdoblje cvatnje je lipanj i srpanj, no cvjetovi traju svega nekoliko dana. Plod je kapsula, sadrži crne sjemenke.

Stanište

Prirodno su rasprostranjene u Latinskoj Americi (Meksiko, Gvatemala), u Europu su unešene krajem 16. stoljeća. Uzgajaju se kao ukrasne biljke na cvjetnim gredicama ili se kada procvatu režu za vazu. Razmnožavanje se vrši dijeljenjem lukovica u proljeće ili jesen, razmnožavanjem sjemenom biljkama treba dugo godina da procvatu. Lukovice se sade na dubinu 10-15 cm s vratom lukovice da se nalazi iznad zemlje, te na međusobni razmak 20-30 cm. Odgovara im sunčano stanište, dobro drenirana i plodna zemlja bogata humusom. Zemlju je pogodno umjereno ali redovito održavati vlažnom, prejakim zalijevanjem lukovice mogu truliti. Prihranjuje se tekućim gnojivom u fazi aktivnog rasta i u tijeku cvatnje. Odstranjuju se ocvali cvjetovi i povremeno stari listovi.

Etimologija

Naziv roda dano je u čast njemačkom botaničaru Johannu Heinrichu von Sprekelsenu (1691. – 1764.) koji je Carla Linnaeusa upoznao s ovom biljkom. Ime vrste formosissima superlativ je riječi formosus (veoma lijep). Na stranim jezicima nazivi su aztec lily, Jacobean lily, Mexican fire lily (eng.), Jakobslilien (njem.), lis de Saint-Jacques (fr.), giglio degli Aztechi (tal.), rdeča sprekelija, jakobova lilija (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija