Preskoči do glavnog sadržaja

Spatifilum

Spathiphyllum

Karakteristike

Spatifilum (Spathiphyllum) je rod zimzelenih zeljastih trajnica iz porodice kozlaca (Araceae). Naraste do oko 40 cm visine. Listovi su veliki, dugi do 60 cm, širine do 20 cm, ušiljeni, nalaze se na dugoj peteljci. Cvjetovi su u uspravnim klipovima, okruženi velikim, do 30 cm dugim pricvjetnim zaštitnim listom. Cvat se uzdiže iznad listova.

Rod sadrži oko 40 biljaka koje su prirodno rasprostranjene u tropskim područjima jugoistočne Azije, te Sjeverne i Južne Amerike. Kod nas se uzgajaju kao sobne biljke. Razmnožavaju se dijeljenjem biljke, poslije cvatnje ili sjemenom. Presađuje se prema potrebi početkom proljeća. Odgovara im uobičajena sobna temperatura koja bi trebala biti ujednačena a zimi se ne bi smjela spustiti ispod 16°C . Stanište može biti svijetlo ili polusjenovito. Zemlja je dobra vrtna, bogata humusom, uz malo pijeska. Zalijevanje je najveže kada je biljku cvatu, a dobro je i prskanje listova vodom.

Latinsko ime Spathiphyllum roda potječe od grčke riječi spathe (lopatica) i phyllon (list), zbog velikog zaštitnog lista koji okružuje cvjetni klip.[1]

Galerija fotografija