Smukulja Coronella austriaca

Carstvo:
Koljeno:
Chordata
Red:
Squamata
Podred:
Serpentes
Porodica:
Vrsta:
Coronella austriaca

Karakteristike

Obična smukulja ili smuculja (Coronella austriaca Laurenti) je vrsta neotrovne zmije iz porodice guževa ili smukova (Colubridae). Tijelo im je sivosmeđe boje s izraženim smeđim mrljama. Ženke i mladi su sivkaste boje. Duge su u prosjeku 60-75 cm, ženke su krupnije od mužjaka i imaju kraći rep. Žive do 18 godina.

Aktivna je danju, hrani se većinom gušterima, sljepićima, manjim glodavcima, jajima ptica, sitnom ribom. Veći plijen ubija davljenjem. U vodi dobro pliva i roni. Pare se u travnju, ženka u kolovozu i rujnu okoti 3-15 mladunaca dugih oko 15 cm. Mužjacima treba 3-4 godine da spolno sazre.

Neotrovna je zmija, no kad je ulovljenja može biti agresivna i ugristi a kada je uznemirena iz analnih žlijezda izlučuje smrdljivu tekućinu.

Stanište

Rasprostranjena je na području gotovo cijele Europe izuzev sjevernog dijela, te u zapadnoj Aziji. Živi na suhim i sunčanim staništima, ponekad u blizini vode, u šumama i na rubovima šuma, među grmljem, u vinogradima. Kod nas je ima u cijeloj Hrvatskoj, do najviše nadmorske visine, ima je i na nekim otocima. Strogo je zaštićena vrsta.[1]

Etimologija

Na stranim jezicima nazivi su smooth snake (eng.), Schlingnatter, Glattnatter (njem.), coronelle lisse (fr.), colubro liscio (tal.), cuebra lisa europea (špa.), cobra lisa austríaca, cobra de focinho alto (port.), smokulja (slo.).

Galerija fotografija

Podijeli