Preskoči do glavnog sadržaja

Smeđoglavi batić

Saxicola rubetra

Karakteristike

Smeđoglavi batić (Saxicola rubetra L.) je ptica iz porodice vrapčarki (Muscicapidae). Tijelo je dužine do 14 cm s rasponom krila od 21-24 cm i težine do 26 grama. Boja perja tijela, lice i tjemema je smeđe prošarana a na glavi se ističe široka svijetla nadočna pruga. Prsa su svijetlo crvenkasto-žuta, trbuh svijetlo žut, a osnova repa sa strane je bijela. Mužjaci i ženke su slični, pri čemu su ženke nešto svjetlije i imaju manje izraženu nadočnu prugu.

Pjev im je piskutav i kratak, sastavljen od tankih i oštrih tonova, a pjeva uglavnom noću. Može ga se primijetiti na vrhu najviših biljaka, uz upadljivo njihanje tijela, krila i repa.

Stanište

Gnijezdi se na području gotovo cijele Europe, osim njezinih sjevernih dijelova. Također se širi na istok, dolazi do zapadnog Sibira i prostire se na područje Male Azije. Često je povezana s zapuštenim vlažnim livadama s višom travom i rijetkim manjim grmovima, visoravnima i brežuljcima obraslim travom i niskom šikarom, sve do nadmorske visine od 2000 metara. Gnijezda izgrađuje na tlu, skrivena u travi i drugoj niskoj vegetaciji.

Razmnožavanje i prehrana

Gnijezdi se jedan, ponekad i dva puta, od kraja travnja do početka kolovoza. Gnijezda gradi od travka, lišajeva i mahovine, a iznutra ih obloži životinjskim dlakama. Ženka liježe 5-7 plavkastih jaja s crvenkastim pjegama koja su veličine oko 20 mm. Ženka sjedi na jajima oko dva tjedna, a nakon izlaska mladih ptića, oba roditelja ih hrane sljedeća dva tjedna dok se ne osamostale.

Odrasle ptice hrane se kukcima koje love na tlu ili u letu, manjim puževima i sjemenkama.

Strogo je zaštićena vrsta te ih je zakonom zabranjeno loviti ili uznemiravati.

Galerija fotografija

Pregled lokacija