Preskoči do glavnog sadržaja

Slonova noga

Beaucarnea recurvata

Karakteristike

Slonova noga ili slonovo stopalo (Beaucarnea recurvata Lem., syn. Nolina recurvata (Lem.) Hemsl.) je vazdazeleni sukulentni grm ili stablo iz porodice šparogovki (Asparagaceae). Doseže visinu do 9 metara. Deblo je vitko, glatko i malo razgranato ali u donjem dijelu je snažno zadebljan do 50 cm promjera. Listovi su tamnozeleni, u čupercima u gornjem dijelu stabljike, linearni, tanki, blago suženi, zakrivljeni ili padajući, dugi 90-180 cm, široki 1,5-2 cm. Cvjetovi su bijeli, mali, mirisni, skupljeni uguste metličaste cvatove duljine oko 1 metar. Cvatu tek kada navrše 10 godina starosti. Plod je okrugla kapsula koja sadrži 1-3 male sjemenke.

Stanište i uzgoj

Prirodno je rasprostranjena na juga SAD-a i Meksika. Raste u polupustinjskim predjelima na otvorenim prostranstvima između 0 i 2500 metara nadmorske visine. Na IUCN popisu ugroženih vrsta vodi se kao kritično ugrožena jer čovjek uništava njezino stanište te skuplja sjeme i vadi mladica i odrasle biljaka. Zbog takvog iskorištavanja, vrsta trenutno ima tek minimalno održivu populacija.

Kod nas se uzgaja kao sobna biljka. Traži puno svjetlosti, vrlo sporo raste i vrlo dobro podnosi sušu. Zimi temperatura ne bi smjela pasti ispod 10 °C, a tijekom cijele godine ako je moguće dobro je da bude 16-20°C, dakle nešto niže nego uobičajena sobna temperatura. Ljeti je dobro redovito zalijevati biljku, zimi vrlo štedljivo a s obzirom na to da joj je izvorno stanište rasta polupustinjski kraj, nije dobro da zemlja zadržava vodu kako korijenje ne bi bilo natopljeno vodom i zbog toga istrulilo. Biljke su sposobne opskrbiti se vodom za većinu godine. Razmnožavanje se radi sjemenom ili mladicama koje niču uz roditeljsku biljku a odvajaju se u proljeće. S obzirom na zadebljalost, potrebno je na vrijeme pripremiti posudu prikladne veličine.

Etimologija

Naziv roda Beaucarnea dan je u čast belgijskom botaničaru imena Jean-Baptiste Beaucarne (1802. 1888.), koji je bio stručnjak za sukulentne biljke. Sinonim roda Nolina odnosi se na francuskog opata imena Pierre Charles Nolin koji je u 19. stoljeću bio nadzornik kraljevskih rasadnika. Ime vrste recurvata potječe od latinske riječi recurvatus (savijen unatrag), zbog listova koji se savijaju. Na stranim jezicima nazivi su elephant’s foot, ponytail palm (eng.), Elefantenfuß (njem.), beaucarnéa, arbre bouteille, pied d’éléphant (fr.), pianta mangiafumo, piede d’elefante (tal.), pata de elefante, nolina despeinada, palma barrigona (špa.), slonova noga (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija