Preskoči do glavnog sadržaja

Slonov grm

Portulacaria afra

Karakteristike

Slonov grm (Portulacaria afra Jacq.) je biljka iz porodice didijerovki (Didiereaceae). Naraste 2-4 metra snažno se razgranajući. Deblo je glatke, crvenkastosmeđe kore, promjera do 30 cm. Listovi su svjetlozeleni, sukulentno mesnati, nasuprotni, sjedeći, obrnuto jajoliki, dugi 1,5-2,5 cm, široki 1-2 cm, rastu na crvenkastosmeđim izbojima. Cvjetovi su dvospolni, mnogobrojni, sitni, promjera 3 mm, blijedoružičasti, na kratkoj dršci, skupljeni po 3-6 u uspravnim grodastim cvatovima koje su na izboju dugom 4-6 cm. Čine ih 5 latica i 4-7 prašnika.

Dva su značajna kultivara:

  • Aurea‘ i ‘Variegata‘ – listovi su žuto obrubljeni, izboji su tanji
  • Tricolor‘ – listovi su šareno žuti i djelomično ružičasti
  • Medio-picta‘ listovi su zeleni s bijelim mrljama u središtu listova
  • Prostrata‘ – tvori guste niske izboje pogodne za pokrivanje tla

Stanište

Prirodno je rasprostranjen u Južnoj Africi gdje je glavna hrana slonovima kojima čini čak 80% cijele prehrane. Jednostavna je za kućni uzgoj i popularna je u bonsai oblikovanju. Razmnožava se reznicama koje se osuše 1-2 dana da rana zacijeli prije nego što se stave u blago vlažni pijesak i drže se na polusjenovitom i toplom mjestu dok se ne zakorijene u roku 4-6 tjedna. Može se razmnožiti i listovima koji se polože na podlogu i puste da se zakorijene.

Brzog je rasta. Odgovara joj svijetlo mjesto poželjno zaštićeno od direktnog sunca, dobro tolerira vjetar i sušu ali odgovara joj vlaga. Ukoliko se drži vani u jesen se unosi u kuću jer ne podnosi temperaturu ispod 5°C i tada gubi listove, te se drži na oko 8-10°C. U sobnom uzgoju rijetko cvate.

Galerija fotografija

Pregled lokacija