Preskoči do glavnog sadržaja

Sljepić

Anguis fragilis

Karakteristike

Sljepić (Anguis fragilis L.) je gmaz iz porodice puzaša (Anguidae). Tijelo mu je valjkasto, duguljasto, 30-55 cm dužine, prekriveno glatkim ljuskama. Varijabilne su boje, gornja strana tijela može biti žutosmeđa, tamnocrvenosmeđa ili siva, na trbuhu je tamniji i katkad sa žućkastobijelim točkama. Mladi sljepići sjajnih su boja, imaju središnju prugu koju ponekad i ženke zadrže. Oči su im zaštićene pokretljivim očnim kapcima. Rep mu je dvostruko duži od glave i trupa, na kraju malo sužen. Kada ga u opasnosti predator uhvati za rep sljepić ga odbaci kako bi pobjegao.

Aktivni su u sumrak, hrane se puževima, kukcima, paucima, kišnim glistama. Ženke okoti 6-12 živih mladih. Životni vijek im je oko 30 godina u divljini.

Stanište

Rasprostranjen je u većem dijelu Europe izuzev krajnjeg sjevera i juga te u dijelovima zapadne Azije. Staništa su mu svijetle i vlažne šume, rubovi šuma i livade, traži sklonište u rupama, ispod srušenih stabala i kamenja. Može ga se naći od nizina do 2000 m nadmorske visine.

Etimologija

Na stranim jezicima nazivi su slow worm (eng.), Blindschleiche (njem.), orvet fragile, orvet commun (fr.), orbettino (tal.), lución, culebrilla de cristal (špa.), licranço, cobra-de-vidro (port.), navadni slepec (slo.), slepić (sr.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija