Preskoči do glavnog sadržaja

Slamnata ruža

Xerochrysum bracteatum

Karakteristike

Slamnata ruža ili slamnati cvijet (Xerochrysum bracteatum (Vent.) Tzvelev) je jednogodišnja ili dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae). Stabljika je uspravna, jednostavna ili slabije razgranata od osnove, naraste do 80 cm visine. Prekrivena je finim dlačicama. Listovi su naizmjenični, sivkastozeleni, lancetasti, u osnovi suženi u držak, dugi 2-10 cm, široki 0,5-2 cm, prekriveni dlačicama. Cvjetovi su zlatnožuti, skupljeni u glavičaste cvatove veličine 3-7 cm, rastu pojedinačno na vrhovima duge stabljike i postranih grana. Ukoliko se radi o kultivaru mogu biti raznih boja, obično su crvene, žute i bijele, ili kombinacija tih boja. Prašnici su mnogobrojni i žuti. Cvate od srpnja do listopada, otvoreni su za vrijeme lijepog vremena. Pčele ih posjećuju i sakupljaju nektar i pelud.

Stanište

Prirodno je rasprostranjena u Australiji, u Europu je unešena u prvoj polovici 19. stoljeća. Uzgaja se kao ukrasna biljka po vrtovima, sadi se na cvjetnim gredicama, pogodna je za uzgoj u kamenjarima. Izvorna vrsta je slabo dekorativna, no razvijen je velik broj kultivara koji veoma bujne i raskošne cvjetove. Razmnožava se sjemenom koje se sije u rano proljeće ili dijeljenjem biljke u proljeće ili jesen. Jednom posađena uspješno se samostalno zasije i raširi. Biljkama odgovara rahla i humusna, dobro drenirana zemlja, stanište punog sunca.

Koristi se za aranžiranje cvijeća, cvjetovi zadržavaju svoj izgled i kada se uberu.

Etimologija

Latinski naziv roda Xerochrysum potječe od grčkih riječi xeros (suh) i chrysos (zlatni), zbog izgleda pricvjetnih listova (brakteja) izvorne vrste. Ime vrste bracteatum također se odnosi na pricvjetne listove. Na stranim jezicima nazivi su golden everlasting, strawflower (eng.), Garten-Strohblume (njem.), immortelle à bractées (tal.), siempreviva dorada, flor de papel, inmortal, oropeles (špa.), suha roža (slo.).

Galerija fotografija