Preskoči do glavnog sadržaja

Skimija

Skimmia japonica

Karakteristike

Skimija (Skimmia japonica Thunb.) je zimzelena trajna biljka iz porodice ruta (Rutaceae). Grmastog je rasta, visoka do 120 cm. Listovi su eliptični, dugi 7-12 cm, kožasti, cjelovitih rubova, na licu umjereno do tamnozeleni, naličje je žućkasto, kada ih se protrlja prstima razviju snažan miris, nalaze se na kratkim peteljkama. Dvodomna je biljka te je za oplodnju potrebno imati žensku i mušku biljku. Cvjetovi su dvospolni, žućkastobijeli, veliki oko 8 mm, gusto skupljeni u uspravne grozdaste cvatove dužine 5-8 cm. Plodovi su tamnocrvene bobice veličine 8 mm, sadrže 2-4 sjemenke. Nakon dozrijevanja održe se na biljci sve do proljeća.

Dobra je medonosna biljka, u razdoblju cvatnje cvjetove masovno posjećuju pčele.

Stanište i uzgoj

Prirodno je rasprostranjena u zemljama istočne Azije (Japan). Uzgaja se iz sjemena ili reznicama uzetima u jesen. Odgovaraju joj vlažna i kisela tla. Iako literatura navodi da joj odgovara polusjenovit ili sjenovit položaj i ne izdrži jako sunce, mi je godinama uspješno držimo na sunčanom položaju u kontintentalnom kraju. Otporna je na gradska onečišćenja i na niske temperature. Sporog je rasta, ne zahtijeva brigu.

Razvijen je velik broj ukrasnih kultivara.

Etimologija

Naziv roda Skimmia latinizirano je ime od japanskog naziva za biljke shikimi. Ime vrste japonica ukazuje na porijeklo. Na stranim jezicima nazivi su japanese skimmia (eng.), skimmia du Japon (fr.), esquimia (špa.), japonska skimija (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija