Preskoči do glavnog sadržaja

Sjajna huperzija

Huperzia selago

Karakteristike

Sjajna huperzija ili sitna prečica (Huperzia selago (L.) Bernh. ex Schrank et C. F. P. Mart.) je višegodišnja zimzelena biljka porodice Huperziaceae. Izdanci su uspravni ili uzdignuti, pravilno razgranati od osnove, kratki, visoki 5-30 cm. Listići su sjajni, zeleni, poredani poput crijepova na krovu. Sporangiji su bubrežasti, spore su mrežasto rebraste, dozrijevaju od lipnja do studenog.

Stanište

Rasprostranjena je u Europi, Aziji, Sjevernoj i Južnoj Americi, u Australiji i na Novom Zelandu. Raste na kiselim staništima umjereno bogatim dušikom, u sjenovitim i vlažnim listopadnim, crnogoričnim i mješovitim šumama (bukva, jela). Kod nas je ima primjerice na Velebitu, Gorskom Kotaru i na Ivančici.

Etimologija

Naziv roda dan je u čast njemačkog liječnika i botaničara Johanna Metera Huperza (1771. – 1816.) koji je proučavao razmnožavanje paprati. Ime vrste selago je navodno keltskog porijekla. Na stranim jezicima nazivi su northern firmoss, fir clubmoss (eng.), Tannenbärlapp, Teufelsklaue, Tannen-Teufelsklaue (njem.), lycopode sélagine, lycopode sabine (fr.), licopodio abietino, erba pidocchiaia (tal.), brezklasno lisičje (slo.), sitna prečica, igličasta prečica (sr.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija