Preskoči do glavnog sadržaja

Sergej Forenbacher

1921. - 2010.

Sergej Forenbacher, ugledni veterinar i istaknuti znanstvenik, ostavio je dubok i trajan trag u području veterinarske medicine, biljne toksikologije i floristike. Njegovo bogato životno djelo obuhvaća doprinose medicinskim i prirodnim znanostima.

Rani život i obrazovanje

Rođen je 24. travnja 1921. godine u Karlovcu. Počeo je školovanje u Zagrebu, gdje je završio osnovnu školu i diplomirao na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta 1946. godine. Njegova akademska karijera je napredovala nakon što je stekao doktorat znanosti 1948. godine, postavši profesor na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu. Tijekom narednih godina, napredovao je u karijeri, postajući sveučilišni docent 1953. godine, izvanredni profesor 1958. i redoviti profesor 1964. godine.

Godine 1960., preuzeo je poziciju predstojnika ujedinjene Klinike za unutrašnje bolesti domaćih životinja, gdje je obavljao svoje dužnosti 17 godina. Tijekom školskih godina 1968/69. i 1969/70., obnašao je dužnost dekana Veterinarskog fakulteta. Godine 1975., postao je članom Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti, koja se danas poznaje kao Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, u Razredu za medicinske znanosti.

Tijekom svoje karijere, Sergej Forenbacher objavio je više od 80 znanstvenih publikacija u domaćim i inozemnim znanstvenim i stručnim časopisima. Nadalje, napisao je sedam samostalnih knjiga, uključujući četiri koje se bave animalnom gastroenterologijom, hepatologijom i biljnom toksikologijom.

Nagrade i priznanja

Bio je dobitnik mnogih uglednih nagrada i priznanja. Njegova iznimna karijera prepoznata je Republičkom nagradom za životno djelo 1984. godine. Također je bio dvostruki dobitnik nagrade “J. J. Strossmayer” za najbolju knjigu s područja prirodnih znanosti 1990. te područja medicinskih znanosti 1994. godine. Osim toga, stekao je status počasnog građanina Hannovera, što je rezultat njegove izvanredne karijere i doprinosa veterinarskoj medicini.

Poznat po svojim istraživanjima flore Velebita, posvetio je više od 35 godina detaljnom proučavanju ovog planinskog područja. Njegovo monumentalno djelo, nazvano “Velebit i njegov biljni svijet”, predstavlja prikaz raznolikih biljnih vrsta koje naseljavaju velebitski krajolik.

Pregled lokacija