Preskoči do glavnog sadržaja

Sepp Holzer

Sepp Holzer, austrijski poljoprivrednik i pionir prirodne poljoprivrede, zaslužan je za revolucionarne pristupe uzgoju hrane i održivom korištenju zemljišta. Njegov rad temelji se na bliskom promatranju prirode i primjeni tih principa u poljoprivredi.

Život i inspiracija prirodom

Rođen je 1942. godine u austrijskim Alpama. Odrastao je u obitelji koja je posjedovala farmu ali poput mnogih ljudi tog vremena prakticirala tradicionalne metode poljoprivrede koje su često uključivale primjenu štetnih pesticida i gnojiva. Sepp je osjećao da takve metode nisu pravi put jer ne čine dobroga okolišu. U pokušaju da istražuje alternativne metode i potraži održivije načine za uzgoj hrane, često je dolazio u sukob sa svojim ocem koji ga je u njegovim istraživanjima sputavao te nije htio čuti za njegove prijedloge.

S 20 godina naslijedio je imanje a kako se nije zadovoljavao tradicionalnim načinima razmišljanja, uporno je ustrajao istraživati nove pristupe poljoprivredi i ekologiji. Njegova sklonost prema promatranju prirodnih procesa postala je temelj njegove životne filozofije.

Danas Sepp održava permakulturne seminare na svom imanju i inspiracija je mnogima u svijetu da slijede njegov put. Autor je nekoliko knjiga u kojima opisuje svoju životnu filozofiju.

Holzerova permakultura

Najvažnije dostignuće Sepp Holzera je razvoj metode poznate kao Holzer permakultura. Holzer vjeruje da priroda ima vlastite načine riješavanja problema i da poljoprivrednici mogu naučiti mnogo promatrajući i surađujući s prirodom umjesto da je suzbijaju.

Jedna od ključnih karakteristika permakulture je raznolikost. Umjesto jednoličnih polja gdje se uzgajaju monokulture, Sepp se zalaže za bogatu raznolikost biljnih i životinjskih vrsta na zemljištu. Time se povećava stabilnost ekosustava i smanjuje se potrebu za raznim *-cidima (pesticidi, fungicidi…). Također, Holzer potiče višestruku namjenu biljaka i životinja, što znači da jedan element u ekosustavu može imati više funkcija i koristi.

Poznat je po tome da hranu uzgaja na sušnim i nerodnim terenima. Primjenjujući metode permakulture, transformirao je kamenite i suhe padine u plodna polja i voćnjake. Postizao je dobre uspjehe na izazovnim terenima čime je dokazao da se održiva poljoprivreda može primijeniti u različitim ekološkim uvjetima.

Hugelkultur

Hugelkultur je značajna komponenta Sepp Holzerove metode permakulture. Radi se o tehnici uzgoja biljaka koja se temelji na korištenju drvnog otpada i organske tvari kako bi se stvorilo plodno tlo i očuvala vlaga. S obzirom na visoku razinu vlage koja se očuva u hugelkulturi, metoda omogućuje biljkama da se razvijaju i rastu bez dodatnog zalijevanja.

Proces se može definirati u 4 jednostavna koraka:

  1. hrpa drvnog otpada (grančice, panjevi i drugi organski materijali koje su višak u voćnjaku) postavlja se izravno na tlo ili se odlažu u udubine u tlu
  2. preko te hrpe dodaje se sloj plodnog tla, komposta i mješavine organskog materijala kao što su lišće, pokošena trava ili ostaci usjeva
  3. sadnice biljaka zasade se na napravljenom brdašcu

Prednosti ovakve izrade možemo definirati kao:

  • povećana plodnost tla: razgradnja drvnog otpada i drugih organskih tvari obogaćuje tlo hranjivim tvarima što pogoduje posađenim biljkama
  • očuvanje vlage: hugelkultur zadržava vlagu u tlu, smanjujući potrebu za zalijevanjem
  • dugotrajnost: metoda omogućuje stvaranje plodnog tla koje može trajati godinama ili čak desetljećima
  • recikliranje drvnog otpada: s obzirom da koristimo razni organski materijal koji je praktički otpad, ujedno ga recikliramo i smisleno koristimo čime sustav postaje održiv.
Pregled lokacija